Printul Paul de Romania mareste pretentiile. Cere doua treimi din castelul Peles
Dupa ce justitia i-a recunoscut oficial calitatea de succesor al Regelui Carol al doilea, printul Paul de Romania mareste pretentiile. El cere acum doua treimi din castelul Peles si da asigurari ca va lasa ansamblul in folosinta statului si nu-i va opri la poarta nici pe turisti.
Reprezentantii Casei Regale spun insa ca pretentiile lui sunt nefondate, pentru ca majestatea sa Regele Mihai a primit Pelesul in dar de la Regele Ferdinand, fara ca Regele Carol al II-lea sa aiba vreun amestec.
Printul Paul de Romania a fost recunoscut oficial ca nepot al rRgelui Carol al doilea, dupa ani buni de procese. A si revendicat multe dintre proprietatile si averile casei regale, dar acum ravneste la cea mai importanta proprietate: Castelul Peles.
Castelul Peles a fost construit in 1874 si dupa abdicarea Regelui mihai in 30 decembrie 1947 a fost nationalizat de statul comunist. De sase ani a reintrat in patrimoniul Regelui Mihai dar este administrat de Ministerul Culturii si deschis pentru turisti.
Casei Regala a Romaniei nu l-a recunoscut niciodata pe printul Paul ca succesor al Regelui Carol al Doilea,deoarece casatoria bunicului sau, cu Ioana Zizi Lambrino, in 1918, a fost anulata de Tribunalul Ilfov.
Si totusi, instanta suprema i-a dat castig de cauza fiului printului Carol Mircea.
Avocatul Majestatii Sale, Regele Mihai, sustine ca Paul de Romania nu poate emite decat pretentii limitate.
Mai exact, printul Paul nu ar avea drepturi de proprietate asupra bunurilor care i-au fost lasate mostenire direct Regelui Mihai - cum ar fi domeniul Sinaia sau Castelul Peles si nici bunuri care au apartinut la comun Casei Regale. Toate aceste interdictii ar fi sustinute de testamentul Regelui Ferdinand.
Printul Paul sustine insa ca acest codicil ar fi fost anulat de Carol al doilea cand a revenit pe tron si potrivit Codului Napoleonic, averea Casei Regale ar trebui impartita in trei.
Miza razboiului dintre printul Paul de Romania si Familia Regala ramane insa averea care a apartinut regilor Romaniei. Pe lista bunurilor nationalizate in 27 mai 1948 ca urmare a abdicarii Regelui Mihai se regasesc:
16.000 de hectare de terenuri agricole situate in imprejurimile Bucurestilor, pe Valea Prahovei sau in Baragan. La acestea se adauga zeci de masini, camioane si chiar autocare folosite pentru exploatarea acestor ferme agricole, dar si terenuri forestiere: aproape 140.000 de hectare.
Extrem de valoroase ar fi si vechile palate si castele, 12 la numar, intre care de departe cele mai importante sunt Castelul Peles, dar si Palatele Cotroceni si Snagov.
In proprietatea familiei regale au fost ani la randul si vile dar si cladiri in orase si sate - peste o suta la numar, doua biserici, dar si 15 cabane si case de vanatoare.
Pana acum, Regele Mihai a primit Pelesul si domeniul de la Savarsin, plus 17 hectare de padure pe Valea Prahovei iar Printului Paul i-au fost retrocedate in calitate de mostenitor al Elenei Lupescu, cateva terenuri.