Orașul din România în care locuințele s-au scumpit cu 50% în ultimii ani. Cum vor evolua prețurile pe piața imobiliară în 2020
După o perioadă de stagnare a preţurilor pe piaţa imobiliară, finalul lui 2019 a adus din nou scumpiri serioase. Aşa se face că anul trecut s-a încheiat cu preţuri mai mari cu peste 7% faţă de 2018.
Dezvoltatorii imobiliari pun scumpirile pe seama creşterii costurilor de construcţie, dar sunt şi oraşe unde cererea mare a ţinut sus ştacheta.
Construcţia unui complex rezidenţial dintr-o zonă bună din Cluj-Napoca a început în 2016. În trei ani, preţurile pentru aceleaşi apartamente au crescut cu până la 50%, susţine intiatorul proiectului. Doar în ultimul an majorarea a fost de 10%.
Dan Pitic, dezvoltator imobiliar: „Am avut apartamente care de la un preţ de 85.000 de euro au urcat la 92-95.000 de euro după un an. E legea cererii şi ofertei. Clujul este un magnet, în fiecare an intra cu 20.000 mai mult decât pleacă din Cluj în altă parte, datorită contextului economic, al renumelui bun.”
La finalul anului trecut, oraşul Cluj-Napoca era campion la preţurile cerute de vânzători, cu o medie de aproape 1.700 de euro pe mp, potrivit imobiliare.ro, fiind urmat de Capitală unde preţul mediu era cu 300 de euro mai mic. În total, opt mari oraşe au avut preţuri mai mari de 1.000 de euro pe metru pătrat util. Dacă tragem linie, anul 2019 s-a încheiat cu o majorare de 7,4% faţă de 2018.
Daniel Tudor, reprezentantul unei companii imobiliare: „Inflaţia este primul motiv, care a dus mai departe la creşterea costurilor de construcţie. Au crescut foarte mult salariile muncitorilor, au crescut costurile cu materialele.”
Daniel Crainic, Imobiliare.ro: „Se caută din ce în ce mai multe apartament noi, un interes major al cumpărătorilor pentru care oferă ceva în plus, de exemplu clădirile de tip boutique, sau ansamblurile imobiliare cu o poziţionare foarte bună.”
Prin comparaţie cu celelalte judeţe, Capitala a avut o evoluţie diferită. Preţurile apartamentelor vechi au crescut cu 9% în 2019 faţă de anul anterior, iar în restul ţării majorarea a fost de doar 6%. În timp ce apartamentele noi au fost mai scumpe în Bucureşti cu doar 8% faţă de 10% în restul ţării.
Anul acesta am putea asista la temperări pe piaţa imobiliară, spun unii analişti.
Iancu Guda, Asociația Analiștilor Fianciar-Bancari: „Ultimii 3 ani au fost marcaţi de foarte mulţi bani aruncaţi în piaţă pe fundamente populiste, prin creşteri masive de salarii şi susţinerea programului Prima Casă la un nivel nejustificat. Cred că piaţa imobiliară va reveni la fundamentele economice normale începând cu acest an, mai întâi se va simţi la imobilele vechi şi cele de la periferia oraşului.”
Cristian Păun, profesor de economie la ASE: „Cred că trebuie să vedem puţin o maturizare a pieţei construcţiilor în România şi această maturizare trebuie să pornească în primul rând de la consumator. Aştept să văd români care devin puţin mai atenţi la calitatea construcţiilor, sunt oferite foarte multe apartamente în zone care devin aglomerate în trafic.”
Scumpirile de până acum au fost resimţite de cumpărători şi mai mult, preţurile fiind exprimate în euro, care a crescut în ultimul an de la 4,63 de lei, la 4,77 de lei.
Pe acelasi subiect: