"Chiar dacă oferta de locuinţe noi se apropie cu paşi repezi de recordul din 2008, apetitul de achiziţie este unul temperat, cumpărătorul manifestă mai degrabă o cumpătare, atenţie la detalii, un simţ critic dezvoltat, respectiv o nevoie de a evalua cât mai corect. Această tendinţă nu poate aduce decât lucruri pozitive pentru piaţă, care se va orienta cât mai mult spre calitate", a declarat Adrian Stănescu, project manager Imobiliarium.

Potrivit specialiştilor în domeniu, printre motivele care au determinat creşterea ofertei de locuinţe noi în prezent se numără evoluţia cererii, în condiţiile în care INS estimează un număr de circa 45.000 de cereri doar în Bucureşti, creşterea puterii de cumpărare în ultimii 5 ani, lipsa consolidării şi investiţiilor în locuinţele vechi, precum şi limitarea dezvoltării infrastructurii.

Potrivit unei analize Imobiliare.ro, prețurile locuințelor disponibile spre vânzare în marile orașe ale țării au crescut ușor, în martie, după o perioadă de stabilizare.

Astfel, suma medie solicitată pentru un metru pătrat de apartament (nou sau vechi) a ajuns la 1.237 de euro pe metru pătrat util, cu 0,3% mai mult decât la finele lui februarie (când era 1.233 de euro pe metru pătrat util).

În trei dintre cele șase mari orașe monitorizate, așteptările vânzătorilor s-au majorat față de luna precedentă, iar în celelalte trei s-au diminuat. De menționat este că, la nivelul acestor centre regionale, scăderi de preț au fost consemnate cu precădere pe segmentul apartamentelor vechi, îm timp ce prețurile locuințelor nou-construite este în creștere.

Următoare ediţie a târgului Imobiliarium, care va avea loc între 17-19 mai în incinta parcării BricoDepot Băneasa, va pune la dispoziţia vizitatorilor o ofertă de peste 22.000 de locuinţe, încadrate în aproximativ 90 de ansambluri rezidenţiale şi cumulând peste 1,2 milioane de mp utili. În total, îşi vor prezenta oferta circa 65 de dezvoltatori.