Locuintele se ieftinesc in 2011. Vezi cat costa apartamentele in Capitala! VIDEO!
In 2011, se ieftinesc si mai tare locuintele. Cel putin asta reiese din noua grila a notarilor, care afiseaza preturi chiar si la jumatate, fata de cele de anul trecut. De exemplu, potrivit noii grile a notarilor, un apartament de doua camere din zona Iancului, Bucuresti, costa acum 34.000 de euro, cu 45% mai putin decat anul trecut!
Cea mai drastica scadere au suferit-o apartamentele din zona Unirii, 61%. Daca doua camere costau inainte 100.000 de euro, acum este 40.000 de euro.
Aceleasi scaderi de preturi se inregistreaza si la segmentul cel mai putin afectat de criza: garsonierele. In Baneasa, notarii au stabilit un pret de 22.000 de euro, pe Stefan cel Mare de 23.000, iar in Militari de 17.000 de euro.
"Noi nu ne impacientam", transmit agentii imobiliari si asta pentru ca aceste tarife sunt cele la care taxeaza notarul si nu cele reale de la vanzare. Cata vreme piata e inca blocata un astfel de anunt va incuraja totusi cumparatorul sa negocieze.
"Aceasta modificare a grilei nu face decat sa duca la intrebari si la probleme psihologice pana la urma a cumparatorilor", spune Dan Negulescu, presedinte APAIR.
"Anul acesta am vandut o garsoniera pe Soseaua Pantelimon, s-a tranzactionat cu 30.000 de euro, pe grila notariatelor figura cu 20.000 de euro", declara Dumitru Cristian, consultant imobiliar.
"Grila nu este un catalog de preturi, are caracter strict tehnic. Din 2009, in fiecare an ea a scazut. Putem considera schimbarile acestei grile ca o politica de deblocare a pietei", spune Miruna Popescu, purtator de cuvant la Uniunea Nationala a Notarilor Publici.
Chiar daca grila nu dicteaza pretul, o noua scadere pe piata imobiliara e inevitabila. Analistii vorbesc despre cel putin 15%.
"Daca toate bancile si-ar scoate la vanzare toate proprietatile pe care le au in acest moment, piata ar putea fi influentata in sensul ca ar scadea dramatic pretul", sustine Alexandru Pricop, analist imobiliar.
In plus, avem alte 7000 de locuinte care nu se pot vinde din cauza suprafetelor mari si a preturilor cerute peste puterea de cumparare. Analistii spun ca in lipsa creditelor de la banca un roman nu poate plati pe un metru patrat de constructie mai mult de doua salarii medii. Adica cel mult 650 de euro pe metrul patrat.
Citeste si Proprietarii de case viseaza la revenirea pietei imobiliare si au majorat preturile!