Investitorii dezvolta un nou tip de proiect imobiliar in Bucuresti: cladiri mixte cu birouri, magazine si locuinte. Zona Unirii devine punctul zero al Capitalei
Bdul Unirii, Piata Alba Iulia
Investitorii imobiliari au inceput sa dezvolte proiecte mixte formate din cladiri de birouri, spatii de retail sau ansambluri rezidentiale in principale zone din Bucuresti, a declarat marti consultantul imobiliar Monica Vasile, de la Cushman& Wakefield Echinox.
“Investitorii s-au saturat sa astept proiecte de infrastructura. Au venit cu solutii si au dezvoltat proiecte mixte in principale zone de birouri din Bucuresti, au venit cu o structura si componenta de retail au cu un complex rezidential. Minusurile unei infrastructuri mai putin dezvoltate nu mai au un impact asa de mare asupra deciziilor investitorilor”, a afirmat Monica Vasile, citata de News.ro.
In ultimii ani au fost construite multe cladiri de birouri in zona cea mai scumpa a Capitalei, de in centru si din nord (Barbu Vacarescu- Dimitrie Pompeiu), insa in ultimul timp dezvoltatorii de cladiri de birouri au inceput sa se orienteze catre zona centru-sud (Unirii-Timpuri Noi), spun specialistii imobiliari.
“Exista un interes mai mare pentru a dezvolta in centru. Unirii este o subpiata care acum se naste. Odata cu dezvoltarea proiectului Unirii View se contureaza zona Unirii ca zona pentru dezvoltarea cladirilor de birouri”, a afirmat reprezentantul proiectului Unirii View, Andreea Paun.
Proiectul Unirii View va fi finalizat in 2018 si are 18.000 de mp de spatii de birouri, iar pentru circa 30-40% din aceasta suprafata s-au semnat contracte de preinchiriere, in special cu clienti din sectorul IT.
Livrarile de spatii noi de birouri din Bucuresti au fost reduse in primele trei luni ale anului, doar 11.000 mp fiind finalizati, in scadere cu 65,6% fata de aceeasi perioada din 2016, potrivit unui studiu al Cushman & Wakefield Echinox.
In primul trimestru din 2016 livrarile de spatii noi de birouri moderne din Bucuresti au ajuns la 32.000 mp.
Cu toate acestea, volumul total al tranzactiilor cu spatii de birouri moderne din Capitala a fost de peste 110.000 mp in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 6,8% fata de aceeasi perioada din 2016.
Din suprafata tranzactionata, 50% reprezinta cerere neta, reprezentand contracte noi de inchiriere si preinchiriere sau extinderi ale companiilor existente.
In afara Capitalei, cele mai multe spatii moderne de birouri se regasesc in Cluj-Napoca, Timsoara, Iasi si Brasov. Potrivit Cushman& Wakefield Echinox, in aceste patru orase exista 650.000 mp de spatii de birouri moderne, iar in continuare acestea vor atrage cei mai multi dezvoltatori imobiliari.
Pe acelasi subiect: