"In noul Cod fiscal sunt atat modificari ale cotelor de impozitare, cat si ale modului de stabilire a valorilor impozabile. In cazul sediilor de firme din apartamente, contribuabilul este cel care va incadra cladirea in categoria rezidentiala, nerezidentiala sau mixta. Contractul de inchiriere sau cel de comodat va reprezenta elementul principal care va sta la baza deciziei de incadrare intr-una dintre cele trei categorii. Doar in situatia in care apartamentul va fi clasificat ca nerezidential vor creste impozitele fata de anul anterior (poate fi si mai mult de 10 ori). Foarte probabil, aceasta cheltuiala suplimentara va fi recuperata din chirie", a precizat Adrian Vascu, potrivit Agerpres.

Pentru cladirile nerezidentiale gen birouri, spatii comerciale, hoteluri, benzinarii care apartin persoanelor fizice impozitul va creste fata de anul anterior.

"La persoanele fizice, dupa parerea mea, in momentul in care o singura camera din apartament este folosita de un PFA sau o microintreprindere, este vorba despre o cladire rezidentiala si se impoziteaza dupa regula de rezidential la persoana fizica. Daca este folosita camera declarata cu activitate, prima intrebare este daca poate fi delimitata distinct suprafata. Se stie, camera mica are 12 mp. Evaluatorul poate sa evalueze o camera dintr-un apartament prin cost? Nu poate, pentru ca pentru a-si putea desfasura activitatea acolo are nevoie si de o cota de utilitati. Aceasta situatie se incadreaza in categoria in care suprafetele nu sunt indentificabile distinct. Se muta la articolul din cod care face referire la cine plateste utilitatile", a declarat Adrian Vascu.

Valorile impozabile ale cladirilor nerezidentiale apartinand persoanelor fizice precum si cele ale cladirilor, atat rezidentiale cat si nerezidentiale, apartinand persoanelor juridice, vor fi puse la dispozitia autoritatilor locale de catre contribuabili.

"Fiecare administratie locala va primi cate un raport de evaluare pentru toate cladirile detinute de catre contribuabil in raza administrativ teritoriala a autoritatii locale respective. Scaderea valorilor impozabile nu inseamna neaparat ca rezultatul evaluarii este gresit", mai spune presedintele ANEVAR.

Autoritatile locale pot verifica rapoartele de evaluare numai prin intermediul unui evaluator autorizat care detine specializarea "Verificarea evaluarilor" (VE-EPI) care este sau angajat sau colaborator al autoritatii locale respective.