Programul "10 case pentru specialisti" ar urma sa fie demarata in a doua parte a acestui an si vor fi ridicate cate zece case in circa 2.500 de comune.

Casele respective ar urma apoi sa fie inchiriate profesorilor, medicilor si politistilor care vor sa se mute in comunele respective.

Constructia lor va fi finantata din bugetul Agentiei Nationale pentru Locuinte, iar costul unei case este estimat intre 30.000 si 35.000 de euro.

Elena Udrea spunea marti, intr-o conferinta de presa, ca  va construi in mediul rural, cate 10 case in fiecare comuna pentru specialistii din sectorul public, detasati acolo cu serviciul.

“Vom incerca sa construim cate 10 locuinte de serviciu in fiecare comuna din tara. Terenul pentru constructie va fi oferit gratuit de autoritatile publice locale. Programul se adreseaza specialistilor detasati cu serviciul in mediul rural, adica, cei din invatamant, sanatate si eventual politie. Stiu ca in ultimul caz, problema locuintelor este deja rezolvata, dar daca sunt cazuri in care au nevoie, sefii de post pot ocupa o casa din cele zece”, afirma ministrul.

Conform acesteia, scopul programului este de a creste standardele de viata din mediul rural, in comparatie cu cele oferite specialistilor in mediul ruban.

Locuintele vor avea cateva modele, in functie de zona in care vor fi construite. Casele vor fi de doua si trei camere, iar suprafata totala construita va fi de 100 mp si, respectiv 120 de mp. Pot avea un singur nivel sau parter si mansarda.
 
“Terenul aferent fiecarei locuinte va fi de minim 500 de mp, pentru ca, ne referim la mediul rural si poate omul doreste sa-si faca o gradina sau sa creasca un animal, o pasare in curte. In functie de cerere, putem aloca si 1.000 de mp de teren”, mai adauga marti ministrul Udrea.

Locuintele nu vor fi insa de vanzare, vor fi date in chirie, iar chiriasii pot sta in ele doar pe perioada serviciului in comuna respectiva. Totusi, ministrul preciza ca, valoarea chiriei lunare nu va putea depasi suma lunara a tuturor cheltuielilor cu administrarea locuintei.

Chiria va fi stabilita de autoritatile locale.