Baza de calcul pentru contributiile de asigurari de sanatate aferente acestor venituri se stabileste la fel ca in cazul contributiilor pentru pensie (CAS), au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Pentru acest an, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.223 lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5%, reprezentand contributiile de sanatate, rezulta o suma maxima de 611 lei pe luna la nivelul a cinci salarii. 

In actul normativ se spune ca neadoptarea masurii de cuprindere in baza de calcul a contributiei de sanatate a veniturilor din cedarea folosintei bunurilor ar conduce la reducerea finantarii sistemului public de sanatate si la nerespectarea angajamentelor asumate cu organismele internationale. 

Premierul Victor Ponta a declarat la mijlocul lunii august ca singurele cresteri de taxe convenite cu FMI si CE in cadrul noului acord sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la paine, si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate la venituri obtinute din chirii de persoane fizice. 

Anterior, presedintele Traian Basescu a criticat intentia Guvernului de a creste unele taxe sau de a impune noi taxe, cum ar fi in cazul chiriilor, in timp ce fondurile europene nu sunt utilizate, seful statului aratand ca aceasta majorare in perioada de criza inseamna sa tragi o frana. 

Si fostul premier Calin Popescu Tariceanu a criticat majorarea impozitelor pe veniturile din chirii, in contextul reducerii TVA la paine, el declarand ca reducerea taxei nu va duce la reducerea evaziunii fiscale in domeniul panificatiei.