Pentru cine vrea sa invete sa salveze oameni, chilienii au un sfat: cladirile cu ziduri de beton armat sunt mai bune pentru tarile cu risc seismic. Iar daca au forma piramidala si fundatii adanci, au sanse mai mari de a ramane in picioare dupa cutremur.

Si noi obisnuaim sa construim asa inainte de Revolutie. Apoi insa am dat mai mult pe forma, decat pe siguranta si am inceput sa inaltam blocuri pe grinzi si stalpi. Complet gresit, spun chilienii.

Cand seismul a lovit Chile, axa Terrei s-a deplasat cu un metru si ziua s-a scurtat cu 0,2 milisecunde. In noaptea de 27 februarie , o miscare puternica, de 8,8 pe Richter a zguduit o tara intreaga.

Daca un seism ar veni acum in Romania, expertii cred ca scenariul turcesc se va repeta la noi. In viitor insa, ne-am putea salva, asa cum ne arata experienta chiliana. In tara dintre Anzi si Pacific, cutremurul din februarie a demonstrat inca o data ca se poate trece cu pagube si victime minore peste un seism care in alte zone a facut dezastru.

In Chile, la 8,8 pe scara Richter si trepidatii de 3 minute, blocurile au ramas in picioare, iar cei dinauntru au supravietuit: doar zece oameni au murit in cladiri mai inalte de 10 etaje.

 Restul, pana la 700, au fost inregistrati in case vechi, din caramida si inecati de valurile tsunami. Chiar daca unele blocuri nu mai pot fi astazi locuite, ele si-au atins scopul pentru care au fost proiectate si construite: sa ii protejeze pe cei care le locuiesc.

In Val Paraiso, 4 turnuri noi de 12 etaje stau inca drepte, desi au fost atinse de unda distructiva, cea considerata de seismologi cea mai periculoasa. Puterea a fost aici atat de mare, incat in subsolul blocurilor pamantul s-a crapat, aproape modificandu-se relieful. Val Paraiso si alte cateva localitati din jur s-au deplasat spre sud cu 1 pana la 3 metri.

Ultimul mare cutremur care a lovit Romania, in 4 martie 1977, a avut 7,2 grade pe Richter si a dura 56 de secunde. 1.391 de oameni au murit numai in Bucuresti si alti 7.600 au fost raniti. 33 de blocuri au cazut in Capitala si 35.000 de locuinte s-au prabusit in toata tara, ranind peste 11 mii de oameni.

Pentru romanii care traiesc in Chile si care stiu ce ravagii a facut la noi seismul, experienta din 27 februarie a fost socanta. Multi au facut comparatia cu Romania si s-au infiorat gandindu-se ce s-ar fi intamplat cu rudele lor, ramase in tara. Admiratia lor pentru sistemul chilian e vadita.

La 14 mii de km distanta, Romania ar fi fost cu singuranta ingenuncheata, ingropata sub daramaturi. Specialistii avertizeaza periodic.

In Bucuresti, zona predispusa la dezastru, sunt dubii si la locuintele noi. Specialistii vorbesc de cartiere ridicate pe gropi de gunoi, sau pe afluenti secati ai Dambovitei.

De fapt, nici un specialist de la noi nu stie cum se vor comporta cladirile noi la cutremur. Mai mult, exista lacune in codul constructiilor, care pun in pericol chiar si imobilele mici.

In blocurile vechi din Bucuresti e jale. Majoritatea, au structurile subrezite de timp si de interventiile inconstiente ale proprietarilor.

Sunt sute de blocuri cu astfel de probleme, insa nimeni nu le-a inventariat uzura. Autoritatile au identificat initial 300 de blocuri cu bulina, in anii ‘90. Lipsa fondurilor a oprit insa numaratoarea, asa ca nimeni nu poate spune care este totalul cladirilor care stau sa cada.

In vreme ce noi traim relaxati cu speranta ca poate cutremurul nu ne va lovi tocmai pe noi, Chile se pregateste deja pentru urmatorul seism major. Isi cunosc terenul si tipul de seism si pe baza lor au inovat tehnologiile cunoscute.