"Indicele national arata o scadere de 1,6% in ultimul trimestru din 2014, in comparatie cu trimestrul precedent, mentinandu-se perspectiva de stabilitate a preturilor pentru urmatoarea perioada. Variatia anuala a indicelui a insemnat o scadere de 2,7%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013. Stagnarea recenta a pretului, combinata cu scaderea medie anuala de 2,6% pe parcursul ultimilor 5 ani, sugereaza ca stabilitatea va continua pe piata rezidentiala din Romania, fara sa existe semne concludente ca preturile vor suferi cresteri semnificative", se arata intr-un comunicat al Eurobank Property Services, care a lansat cel mai recent raport legat de Indicele Proprietatilor Rezidentiale pentru piata din Romania, aferent ultimului trimestru din 2014. 

Indicele aferent Bucurestiului a scazut cu 0,1% in ultimul trimestru din 2014, o reducere a valorii mai mica in comparatie cu trimestrul precedent, pe cand indicele Bucuresti Centru a crescut cu 1,1% in aceeasi perioada. Mai mult decat atat, indicele Bucuresti Periferie a prezentat o scadere usoara de 0,3%, pe cand indicele calculat pentru judetul Ilfov a inregistrat o crestere de 1,7% in trimestrul al patrulea din 2014.

De la inceputul anului 2014, regiunea Capitalei a prezentat o crestere minora de la an la an, mai putin in judetul Ilfov unde s-a inregistrat o crestere negativa de 1,5%. 

In ceea ce priveste cele opt diviziuni ale Romaniei, in trei dintre acestea a continuat tendinta de crestere, pe cand restul diviziunilor au prezentat o scadere a preturilor.

Pe de-o parte, in diviziunea Dunare si Marea Neagra s-a observat cea mai mare crestere trimestriala, de 1,4%, urmata de Diviziunile Sud si Bucuresti - Ilfov. Pe de alta parte, Diviziunea Vest a inregistrat cea mai abrupta scadere, de 4,9%, urmata de Muntenia, Moldova si Nord. 

In ceea ce priveste indicii calculati la nivelul celor mai mari zece orase din Romania, acestia au prezentat o evolutie trimestriala echilibrata, cu fluctuatii care pot fi puse mai degraba pe seama unor corectii pe termen scurt sau zgomotului statistic, decat sa constituie o indicatie temeinica a unei anumite performante, fie negativa, fie pozitiva. 

Preturile proprietatilor noi din Bucuresti au continuat sa creasca mai repede decat media, ajungand la 4,8% in ultimele patru trimestre, pe cand proprietatile vechi situate in Capitala au stagnat.

Cu toate acestea, la nivel national, proprietatile noi inregistreaza scaderi mai mari decat proprietatile vechi, de 2,6% de la an la an. 

"In general, indicele rezidential calculat de EPS arata continuarea trendului de scadere a valorii proprietatilor. Faptul ca indicele agregat la nivel national poate fi rezultatul a doua tendinte concurente, de crestere si de scadere a preturilor, concomitent cu o usoara redresare a pietei de prima importanta (Bucuresti Centru) sugereaza ca o crestere a indicelui ar putea fi posibila in trimestrele urmatoare", apreciaza autorii studiului.