1.Cladirea Cos (SUA)

Ceea ce a inceput ca un vis al lui Dave Longagerger, fondatorul Longaberger Company, a devenit o cladire gigant, in forma de cos de mancare, in care compania isi are birourile.

Prin acest concept, Longaberger a vrut sa atraga atentia asupra companiei, iar cand a inceput sa imprastie ideea construirii unei astfel de cladiri, toata lumea a crezut ca este una dintre numeroasele lui glume.

Visul a devenit insa realitate pe 17 decembrie 1997, cand cladirea de birouri in forma de cos a fost data in folosinta.

2. Casa Dansatoare (Republica Ceha)

Asa este denumita o cladire de birouri din centrul orasului Praga, proiectata de arhitectul ceh de origine croata Vlado Milunic, in colaborare cu arhitectul canadian Frank Gehry. Lucrarile la construirea cladirii au inceput in 1994 si au fost finalizate in 1996.

Pentru ca ansamblul de cladiri seamana cu o pereche de dansatori, constructia a fost denumita initial “Fred si Ginger”, dupa Fred Astaire si Ginger Rogers.

Pe acoperisul cladirii este un restaurant frantuzesc, de unde se vede panorama orasului.

3. Casa Pian (China)

Aceasta cladire unica in lume a fost construita recent in provincia Ah Hui, in China. In interiorul viorii este liftul.

4. Biblioteca din Kansas City (SUA)

Constructia are o fatada originala, care imita cartile asezate intr-o biblioteca. Pentru alegerea titlurilor care sa faca parte din componenta fatadei, autoritatile au intrebat localnicii care considera ca sunt cartile reprezentative pentru orasul lor.

5.Cladirea Robot (Thailanda)

Constructia a fost ridicata in cartierul de afaceri al Bangkok-ului si a fost construita pentru Banca Asiei. Conceptul cladirii simbolizeaza fenomenul computerizarii bancilor si este o reactie a creatorului Sumet Jumsai la arhitectura postmoderna.

Terminata in 1986, cladirea este unul dintre ultimele exemple de arhitectura moderna din Bangkok si a atras numeroase critici internationale.

6. Cladirea Albastra (Olanda)

Autoritatile din Rotterdam au venit cu ideea vopsirii unei cladiri parasite in albastru pana cand va fi facut un plan arhitectural pentru zona respectiva, iar constructia va fi daramata.

7. Cladirea Curbata (Polonia)

Arhitectul acestei cladiri, polonezul Szotynscy Zaleski, s-a inspirat pentru proiect din cartile ilustrate de povesti si din desenele artistului suedez Per Dahlberg. Cladirea are 4.000 de metri patrati si este cea mai fotografiata constructie din centrul orasului Sopot, din Polonia.


Sursa: oddee.com