Cele mai importante scaderi s-au inregistrat la apartamentele cu 3 si 4 camere din Bucuresti.

Pretul mediu de inchiriere al unui apartament cu 3 camere din Capitala este, in mai, de 592 de euro, fata de 632 de euro in aprilie.

Aceeasi situatie se inregistreaza si in cazul apartamentelor cu 4 camere, care au scazut la 933 de euro, dupa ce luna trecuta pretul mediu de inchiriere era de 992 de euro. 

Pentru apartamentele cu doua camere, chiriile au scazut, in ultima luna, cu 4,5 %, pretul mediu de inchiriere fiind de 376 de euro, de la 394 de euro in aprilie.

Singurele locuinte care nu au inregistrat nicio fluctuatie in ultima luna sunt garsonierele, al caror pret a inghetat la 247 de euro. 

Scaderi pe linie la apartamentele vechi

In ceea ce priveste anul de constructie al locuintelor, cele vechi (construite inainte de 2000) au avut parte de o scadere pe linie. Astfel, apartamentele cu doua si 3 camere au inregistrat o scadere de 6% in ultima luna, ajungand la un pret mediu de inchiriere de 366 de euro, respectiv 507 de euro, in mai, de la 390 de euro pentru un apartament cu doua camere, respectiv 541 de euro pentru un apartament cu 3 camere, cat cereau proprietarii in aprilie. 

Chiria apartamentelor cu 4 camere (construite inainte de 2000) a scazut cu 7% in ultima luna, pretul mediu cerut de proprietari in mai fiind de 797 de euro, fata de 857 de euro, cat era in aprilie.

Pretul mediu de inchiriere al garsonierelor construite inainte de 2000 este singurul care nu s-a modificat in ultima luna, proprietarii cerand suma de 253 de euro.

Variatie mare pe apartamentele noi

Pe segmentul apartamentelor noi, construite dupa anul 2000, se inregistreaza cea mai abrupta scadere, de 13%, in cazul apartamentelor cu doua camere. Pretul a ajuns in mai pana la 458 de euro, de la 528 de euro, in aprilie, arata statisticile Imobiliare.net.

Totodata, apartamentele noi cu 3 camere au pierdut 4% in ultima luna, ajungand sa se inchirieze, in medie, cu 910 euro, de la 948 de euro, in aprilie. 

Locuinte noi care s-au bucurat de o usoara crestere in mai fata de aprilie sunt garsonierele, care au castigat 2% in ultima luna. Astfel, pretul mediu de inchiriere al unei garsoniere noi a ajuns la 267 de euro in mai, fata de 262 de euro, cat era in aprilie. 

Specialistii imobiliari estimeaza ca, la finalul verii, preturile chiriilor ar putea sa urce vertiginos, avand in vedere cererea mare care se inregistreaza an de an in septembrie si octombrie.