Locuințele se vând bine și în pandemie. Cât trebuie să muncească un român ca să își poată cumpăra un apartament de 50 mp
Deși pandemia a blocat numeroase afaceri, piața imobiliară o duce bine. Poate și pentru că în România o casă poate fi cumpărată mai ușor acum decât în urmă cu 10 ani.
Cu un salariul mediu, pe 8 ani de muncă, românii își pot lua un apartament de 50 de metri pătrați. Același apartament putea fi plătit în 2008 cu lefurile din 33 de ani.
Deși livrările de locuințe bat recorduri, specialiștii recomandă prudență. Criza sanitară afectează economia și aproape jumătate de milion de români sunt în șomaj.
În luna august, pentru un apartament cu două camere, un român a plătit 100 de salarii medii. În euro, puţin peste 66 de mii. Comparativ, în 2018 erau necesare 120 de salarii medii, iar în 2008, în momentul de vârf al pieţei, de 393 de salarii, adică de 33 de ani de muncă.
Viorel Mohorea, consultant imobiliar: “Preţurile au crescut la locuinţe, doar că nu au crescut în trendul în care şi salariul meu a crescut, ceea ce ne duce la acest grad de accesibilitate.”
În acest an, preţurile la locuinţe au crescut, în medie, cu 4-5%. La fel şi salariile. În septembrie de exemplu, au fost mai mari cu 7 procente față de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, suntem într-o perioadă nesigură, în care multe sectoare economice au fost afectate, iar aproape jumătate de milion de români nu mai au un loc de muncă. Alţii şi-au amânat ratele la credite.
Dragoş Cabat, analist financiar: ”În mod normal nu ar trebui să avem o creştere a preţurilor locuinţelor în perioada următoare, pentru că această criză sanitară vine la pachet şi cu o criză economică. Pe de altă parte, avem credite ipotecare ieftine şi disponibile în condiţii mult mai bune ca acum 5 sau 10 ani şi din această cauză cererea nu se va prăbuşi aşa de mult. Dar vom avea o rebalansare echilibrare la nişte tranzacţii mai mici, la nişte preţuri mai mici.”
Cererea este mare, după cum arată tranzacţiile imobiliare din primele 10 luni ale acestui an. În ciuda dificultăţilor economice generate de pandemie, s-au înregistrat cu 5 la sută mai mai multe față de aceeastă perioadă a anului trecut. Doar în octombrie au fost vândute aproape 84 de mii de imobile. Cu 30 la sută mai multe ca în septembrie.
Antoanela Comșa: “Vedem foarte mare apetit pentru achiziţii de proprietăţi imobiliare rezidenţiale, o direcţie de investiţie. Foarte multă lume ce deţine economii la bancă, speriată de problema inflaţiei şi deprecierii, preferă să îşi investească banii în proprietăţi imobiliare rezidenţiale. Pe de altă parte observam şi un apetit crescut pentru apartamentele care au o cameră în plus sau o suprafaţă mai mare.”
Cât de mare este apetitul românilor să devină proprietari se vede şi în timpul pe care şi-l petrec căutând o locuinţă. În medie, în doar o lună şi jumătate găsesc ceea ce doresc.
Sunt multe apartamente care se vând din faza de proiect. Spre exemplu, un dezvoltator din Bucureşti şi-a vândut în doar 12 zile 80 din cele 110 apartamente dintr-un bloc care va fi gata în 2022. Iar pentru cel de-al doilea imobil, tot cu 110 apartamente, pe lista de aşteptare sunt o mie de persoane. Atenţie însă, consultanţii imobiliari iau în calcul însă că această criză sanitară ar putea întârzia construcţia anumitor poriecte, aşa că aveţi grijă de le cine cumpăraţi.
Pe acelasi subiect: