Potrivit celor care lupta pentru imaginea Bucurestiului, de departe cea mai frecventa metoda de a incalca legea este nerespectarea regimului de inaltime.

Cu toate ca legea spune ca, in zona, regimul de inaltime este de cel mult P plus 2, plus mansarda, de exemplu, intr-un bloc cu sase etaje, ultimul dintre ele este mascat sub denumirea de mansarda.

De parcari nici nu mai vorbim: lipsesc cu desavarsire, asa ca oamenii parcheaza pe trotuarul de vizavi. Desi legea prevede ca pentru fiecare apartament construit sa existe un loc de parcare in incinta imobilului, multi dintre dezvoltatori au precizat ca le vor face in subteran, dar intre timp, s-au razgandit si au facut apartamente.

Arhitectul-sef al Primariei Capitalei, institutie care a autorizat 133 dintre cladirile din Damaroaia, recunoaste ca exista constructii ilegale.

Altii nici nu s-au mai obosit sa astepte autorizatia, spun reprezentantii ONG-urilor. Un bloc, de pilda, conform Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost ridicat fara niciun document. Motivul? Dezvoltatorul nu ar fi fost dispus sa isi piarda timpul cu asemenea formalitati.

Tot reprezentantii societatii civile sustin ca in zona Bazilescu nici procentul maxim de ocupare a terenului permis de lege nu se respecta: adica au disparut si spatiile verzi.

Membrii Asociatiei "Salvati Bucurestii Noi si Damaroaia" sunt, in acest moment, implicati in 18 procese in care cer sa fie daramate constructiile ilegale. "Sunt cetateni de etnie roma. Din cate am auzit eu, sunt mai multi, dar printre cei care construiesc sunt si moldoveni din Republica Moldova", povesteste Petru Truta, presedintele asociatiei.

Potrivit legii 50, daca instanta hotaraste ca s-a incalcat legea, constructorii sunt obligati sa demoleze imobilul.

In urma cu doua zile, ONG-urile au depus o noua sesizare la Serviciul de Investigare a Fraudelor din sectorul 1, iar luna trecuta au depus si o petitie la Comisia Europeana.