Presedintele Train Basescu a adaugat ca "legea are un set de puncte tari, are si cateva vulnerabilitati". "Prefer sa o promulg decat sa o trimit inapoi la Parlament, de unde nu stim cum ar mai iesi", a precizat el.

Curtea Constitutionala a respins, vineri, contestatia PDL in cazul Legii privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament. Contestatia luata vineri in discutie de judecatorii constitutionali fusese depusa de PDL la Curtea Constitutionala in 22 aprilie.

Premierul Victor Ponta declara, la sfarsitul lunii aprilie, ca se asteapta ca presedintele Traian Basescu sa promulge Legea privind despagubirile pentru imobile nationalizate, dupa ce Curtea Constitutionala va analiza contestatia depusa de PDL, precizand ca a discutat cu seful statului inainte ca proiectul sa fie adoptat.

Potrivit premierului, demersul PDL de a contesta proiectul Legii imobilelor nationalizate la Curtea Constitutionala este de departe "cel mai inconstient si iresponsabil gest" din politica ultimilor 23 ani, deoarece neadoptarea legii ar impune Romaniei sa achite imediat opt miliarde de euro.

Un document guvernamental prezentat de Mediafax releva ca Guvernul considera ca neadoptarea Legii privind restituirea imobilelor sau blocarea actului la CC va avea consecinte grave, deoarece statul trebuie sa achite opt miliarde de euro, nu din buget, pentru ca nu sunt acoperite, ci de la pensii si salarii, ceea ce ar echivala cu neplata tuturor pensiilor in 2013.

Conform datelor guvernamentale, pana in prezent au fost platite cinci miliarde de euro ca despagubiri pentru imobile nationalizate si mai trebuie achitate inca aproape opt miliarde de euro.

In 17 aprilie, Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, care stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14 la suta pe an din suma punctelor.

Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017. Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar in termen de cinci ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Uniunea Nationala a Asociatiilor Proprietarilor Expropriati (UNAPE) sustine ca termenele de rezolvare sunt inacceptabil de lungi (10-15 ani), iar solutia acordarii de puncte in locul imobilelor confiscate si blocarea accesului in instante timp de 60 de luni constituie "o batjocura la adresa drepturilor elementare ale omului, conferite atat de Constitutia Romaniei, cat si de Conventia de la Haga".

Reprezentantii UNAPE sustin ca in 30 aprilie au trimis o petitie Avocatului Poporului, in care au solicitat sesizarea Curtii Constitutionale in cazul Legii despagubirilor pentru imobile nationalizate, insa institutia nu a facut acest demers.