ARACO: Piata constructiilor a scazut sub 9 mld. euro in 2014, cel mai slab an de la inceperea crizei
Constructii
Piata constructiilor a avut o scadere de 4% anul trecut, la 8,9 miliarde euro, reprezentand cel mai scazut nivel consemnat de industria de profil de la inceperea crizei, potrivit ARACO, asociatia sperand la o crestere in 2015, daca proiectele bugetate vor fi puse in practica.
"La fiecare rectificare bugetara (din 2014, n.r.) au fost amputari din zona de investitii, ceea ce a afectat in final cifrele cu care sectorul inchide activitatea. Este pentru prima oara cand valoarea agregata coboara sub 9 miliarde euro, nivelul de 8,9 miliarde euro fiind, din evaluarile noastre, minimul care se atinge dupa 2007. Asta arata ca, din pacate, decidentii politici nu au avut nici intelepciunea, nici curajul, nici rezonabilitatea de a veni cu programe de investitii pe care sa si le asume", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), citat de Mediafax.
Datele asociatiei arata ca piata constructiilor a scazut de la 15,7 miliarde euro la 9,33 miliarde euro in perioada 2007 - 2012, in anul urmator fiind consemnata o crestere usoara, pana la 9,36 miliarde euro.
Printre factorii care au influentat negativ performanta industriei constructiilor in 2014 se numara influenta politica in alocarea proiectelor, recuperarea dificila a creantelor de catre constructori, sincope in asigurarea finantarii lucrarilor, incapacitatea autoritatilor de a promova proiecte in parteneriat public-privat si declinul sever al investitiilor straine directe.
ARACO evidentiaza, ca elemente care au afectat evolutia sectorului de profil, si pozitiile "abuzive" ale unor entitati achizitoare de stat in pregatirea licitatiilor, alterarea mecanismelor de facturare din cauza platii anticipate a TVA, nefinalizarea de catre ANRMAP a caietelor de sarcini standardizate pe tipuri de lucrari, toleranta "complice" a multor entitati achizitoare in ceea ce priveste utilizarea unor operatori fara certificare a capabilitatii tehnice si umane, precum si continuarea "epidemiei" de insolvente/ falimente in randul constructorilor.
Plosceanu spune ca in acest an premisele sunt mai favorabile acestui sector decat in 2014 iar piata ar putea reveni pe plus, la peste 9 miliarde euro, in conditiile in care bugetul aprobat de Parlament include sume "considerabile" pentru investitii, dar puncteaza ca este nevoie ca autoritatile sa-si asume implementarea proiectelor.
Pe acelasi subiect: