De Craciun, brazii romanilor sunt impodobiti cu globuri din plastic importate din China. Si asta in timp ce globurile romanesti, din sticla si pictate manual, ajung in pomii de Craciun ai germanilor si ai americanilor, care dau si sapte euro pe unul.

La noi, putini isi permit sa scoata din buzunar circa 45 de lei pentru un astfel de glob, pentru productia caruia se lucreaza si doua zile, in functie de complexitate.

De aceea nu este de mirare ca Romania mai are doar patru producatori de globuri, la Cluj, Sibiu, Pucioasa si Curtea de Arges, care s-au orientat insa catre export pentru a supravietui.

Unul dintre acestia este Rom-Handcraft, care are o “mica” fabrica de globuri la Curtea de Arges, cu doar cinci angajati. De pe poarta acestei fabrici ies insa anual un milion de globuri si figurine (Mos Craciuni, pasari si casute), care ajung in Germania, dar chiar si in Statele Unite.

Alte circa 6.000 de bucati sunt personalizate si apoi cumparate de firme autohtone. La final, cifra de afaceri nu poate sa fie decat una buna – un milion de lei din decoratiunile romanesti de Craciun in 2009.

De ce cumpara insa asa de multi straini globuri produse in Romania? “Nu se sparg usor, materialele sunt importate. Merg mai bine in afara pentru ca si germanii si americanii arunca bradul cu tot cu globuri ca sa nu aiba ghinion, deci anul viitor au nevoie de decoratiuni noi”, spun reprezentantii Rom-Handcraft.

Brazi decorati, doar la un click distanta

De la an la an, tot mai multi roamni aleg sa-si cumpere pomul de Craciun de pe site-urile online, in defavoarea celor din pietele din oras, din comoditate, dar si pentru ca in multe cazuri il pot comanda deja ornat.

Astfel, pretul unui astfel de pom, fara ornamente, importat din Danemarca, variaza intre 100 de lei, pentru unul de un metru, si circa 25.000 de lei pentru unul de 12 metri, potrivit site-ului brazidecraciun.ro.

Tot de aici puteti cumpara si brazi romanesti la un pret mai mic, intre 59 si 169 de lei, pentru unii de 1,5 metri si 2,5 metri.

Pentru cei care nu au timp sa orneze unul, exista si varianta unui brad cu globuri si ghirlande adus direct acasa. Pretul este insa mai piperat – 2.200 de lei, iar bradul este artificial. Cu toate acestea, pomul ajunge in doar 2,5 ore acasa si puteti pune direct cadourile sub el.

Mos Craciun de inchiriat

Cei care nu au avut noroc anul acesta si au ramas fara slujba in prag de Sarbatori sau cei care vor sa-si suplimenteze veniturile, pot avea norocul sa gaseasca un serviciu sezonier.

Este vorba despre slujbe de Mos Craciun, personaje de basm sau spiridusi si nu numai. Spre exemplu, firmele de recrutare spun ca un Mos Craciun poate castiga si 200 de lei la o petrecere privata.

Angajarile se fac pe perioada determinata, intre 1 si 25 decembrie, iar cerintele sunt simple. “Persoana vioaie, activa, preferabil trecuta de varsta a doua pentru a imita cat mai bine personajul, dimensiuni corporale robuste si voce calma”, se arata intr-un anunt de recrutare postat pe site-ul ejobs.ro.