Timisoara, cel mai bun oras pentru afaceri din Romania. Clujul detroneaza Bucurestiul. In orasele cu primari dupa gratii, sanatatea mediului de afaceri a avut grav de suferit
Timisoara este cel mai bun oras pentru afaceri din Romania, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes. Capitala tarii se afla pe pozitia a treia si a fost detronata de Cluj, o alta zona aflata in plina dezvoltare. Aceasta ierarhie mai reflecta ceva: in orasele care au primari dupa gratii, sanatatea mediului de afaceri a avut grav de suferit.
De doi ani, Timisoara este orasul cel maI atractiv pentru cei care vor sa inceapa o afacere, fie ei romani sau straini. Asa se face ca aici rata somajului este foarte scazuta, cu putin peste 1%.
Initial, vestul tarii a fost atargator pentru firmele din IT, insa dezolvoltarea lor a generat si alte afaceri. Aici gasim un adevarat incubator pentru tinerii care vor sa inceapa un bussiness: platesc chirie sub pretul pietei si primesc consultanta.
Printre ei si Flavius, care la numai 24 de ani a pornit o companie care produce software cu doar trei angajati. Si Roxana construieste un portal in care aduna informatii utilitare: "De exemplu aici avem agricultura, o sa ai toate joburile care sunt in agricultura. Ai oamenii care se ocupa efectiv si poti sa primesti sfaturi despre culturi, despre ingrasaminte"
Printre atuurile orasului se numara accesul la autostrada, centrul universitar, reducerile de taxe si impozite.
Pe locul doi gasim Clujul. Capitala economica a Transilvaniei depaseste in acest an capitala Romaniei. Cele mai multe investitii s-au facut la Cluj in domeniul IT si odata cu aparitia firmelor se vede cu ochiul liber si dezvoltarea imobiliara. In ultimii doi ani, preturile pe metrul patrat la apartamente aproape ca s-a dublat, chiriile au crescut simtitor, depasind in acest fel capitala.
Dan Muresan vicepresedintele Consilului National IMM Romania" "Fiecare afacere influenteaza pe orizontala si creeaza activitati care se leaga de o afacere".
Una dintre suprizele topului Forbes este locul patru: Oradea. Urmeaza Constanta, Brasov, Arad, Ploiesti, Pitesti si Iasi.
In ultimii ani, autoritatile din Oradea au atras multe fonduri europene si au modernizat infrastuctura rutiera. Investiti s-au facut si in turism.
La polul opus, pe ultimele locuri in privinta oportunitatilor de afaceri se afla orasele Focsani, Buzau, Sfantu Gheorghe, Botosani si Vaslui. De altfel, la Vaslui, rata somajului este de 10 ori mai mare decat la Timisoara. Nici la Buzau lucrurile nu stau mai bine: o dovada ca aici afacerile noi apar cu greu, sunt aceste ruine ale unor foste fabrici in care lucrau, in trecut, mii de oameni.
Clasamentul, in care apar 40 de orase, a luat in calcul mai multe criterii: produsul intern brut, venitul locuitorilor, somajul, infrastructura si investiitile.
Orasele care au primari retinuti au primit o penalizare de 10%, cei de la Forbes considerand ca nu poate exista un mediu de afaceri cu adevarat sanatos cu o administratie locala corupta.