Constantin Brancusi este cel mai cunoscut artist roman in lume. Operele sale au doborat de trei ori recordul mondial de pret:

- 2002 - sculptura "Danaide" s-a dat cu 18 milioane de dolari;

- 2005,  "Pasare in Spatiu" este adjudecata cu 27,5 milioane de dolari;

- 2009, "Doamna L.R.", detinuta de faimosul designer Yves Saint Laurent, se vinde cu 37 milioane de dolari.

De mai bine de patru luni, o sculptura din bronz intitulata "Domnisoara Pogany", care poarta o semnatura atribuita lui Constantin Brancusi, se afla in custodia Politiei Capitalei. Opera face obiectul unuia dintre cele mai complicate dosare penale din lumea artei care a ajuns vreodata pe mana autoritatilor romane. Politia incearca sa afle daca piesa este adevarata sau doar un fals. Deocamdata, fara succes.

Doctorul Mohanad Al Kailani este proprietarul bronzului. A venit in Romania din Siria, inainte de Revolutia din `89. Un om aparent simplu, pe care daca l-ai vedea pe strada, n-ar iesi cu nimic in evidenta. Povestea lui pare, insa, desprinsa dintr-un film de la Hollywood cu milionari ascunsi, experti internationali, laboratoare nucleare si criminalisti. Mohanad Al Kailani sustine ca este posesorul unei vaste colectii de arta si ca cea mai valoroasa piesa din colectia sa este o "Domnisoara Pogany", pe care apare semnatura lui Constantin Brancusi. Este convins ca detine un original. Spune ca a gasit-o in 2002, in Siria, in casa unor colectionari evrei.

De aici incepe o cursa incredibila pentru autentificarea sculpturii. Bronzul trece prin patru tari in ultimii 10 ani si ajunge in fata celor mai mari experti din lume in materie de Brancusi.

Astazi, la "Romania, te Iubesc", ati vazut cat de pregatite sunt autoritatile romane sa gestioneze situatii legate de operele lui Constantin Brancusi, cat de dificil se autenfica o sculptura atribuita marelui nostru sculptor, dar si cat de greu se poate depista un fals.