In orasul Alcoron din Spania, peste 100 de romani s-au gandit sa-si mai astampere dorul de tara si sa stranga donatii pentru cei de-acasa. Pentru inceput fiecare a dat 5 euro, iar banii au ajuns deja in localitatea Luna din apropierea Clujului, unde clubul de fotbal avea nevoie de echipament sportiv.

Printre cei care cotizeaza periodic se numara si Calin, care n-a reusit sa ajunga anul acesta acasa. "Este un singur loc pe care-l numim acasa, este locul unde ne-am nascut, unde ne-au ramas parintii, rudele, fratii. Fiecare dintre noi avem pe cineva acasa si, bineinteles, ajutand comunitatea, ii ajutam pe ei, pe ai nostri", spune Calin Marigenean.

"Majoritatea dintre ei au fost fotbalisti la aceasta echipa si ne pare bine ca nu au uitat de unde au plecat", considera Mihai Cuc, antrenorul echipei localitatii Luna, din Cluj.

Si in Hodoni, judetul Timis, romanii care s-au raspandit de aici in toata lumea s-au regasit pe retelele de socializare, unde si-au unit fortele pentru a-i ajuta pe cei de acasa. Ciprian, de exemplu, locuieste in Australia de 20 de ani, dar de Craciun a strans bani chiar si de la colegii de munca. "De aici voi trimite sufertase pentru fiecare batran ramas singur si vom deschide o cantina, poate nu dupa standarde europene, dar o cantina sateasca", declara Ciprian Todorovici.

Radu Osalau a fost anul ce-a trecut Mos Craciun in Hodoni si promite ca darurile lui nu se vor opri aici. "Anul acesta vreau sa gasesc un sponsor aici in Austria care sa ne ajute sa renovam inclusiv mobilier, jucarii si tot ce tine de gradinita", precizeaza el. Chiar inainte de Paste, acesta vrea sa renoveze monumentele satului aflate in paragina.