Motivul pentru care Howard Lutnik, directorul executiv al Cantor Fitzgerald, nu a pierit in atentatele teroriste din 11 septembrie a fost fiul sau. In acea dimineata de marti, baiatul sau de cinci ani incepea gradinita, iar Lutnik a vrut sa fie alaturi de el. Acesta se afla in clasa cu cel mic, cand a auzit primele stiri despre atacul care avea sa-i schimbe viata si compania, scrie Business Insider.

Cantor Fitzgerald, firma pe care Lutnik o conducea, ocupa etajele 101-105 ale unuia dintre cele doua turnuri, situandu-se exact deasupra zonei de impact cu avionul deturnat. Compania a suferit cea mai mare pierdere de vieti omenesti in acea zi, mai multe decat in orice alta firma. 658 din cei 960 de angajati au murit, aproape doua treimi din totalul fortei de munca.

Partea si mai trista a fost ca firma avea o politica prin care angaja in special rude ale celor ce lucrau deja acolo, asa ca cei care au pierdut pe cineva angajat acolo, au pierdut, de fapt, persoane dragi. Mai mult, in acea zi fatidica, Lutnik si-a pierdut propriul frate.

Pentru ca atacurile au fost devastatoare pentru Cantor Fitzgerald, nimeni nu se astepta ca firma sa supravietuiasca. Remarcabil insa, la numai o saptamana de la incident, compania reusea sa revina pe piata, iar Lutnik isi lua angajamentul de a tine Cantor Fitzgerald pe linia de plutire, in ciuda putinelor sanse care i se dadeau si a alegerilor dificile pe care trebuia sa le faca.

Directorul a luat decizia controversata de a nu mai acorda ajutor de inmormantare rudelor celor disparuti. In schimb, a acordat familiilor victimelor 25% din profitul firmei din urmatorii cinci ani si le-a oferit alti 10 ani de asigurari medicale.

Cantor Fitzgerald a suferit o pierdere masiva, dar ar putea fi prezentata drept cea mai mare revenire de pe Wall Street. Astazi, compania isi desfasoara activitatea in Park Avenue, la etajul al doilea, cu 100 de etaje mai jos decat sediul din World Trade Center.