De exemplu, in Muntii Gurghiului, la peste 1.100 de metri altitudine. Zece familii s-au mutat aici pentru cateva saptamani ca sa adune afinele atat de apreciate de straini.

"Sunt foarte multe. Anul acesta e 5 lei kilogramul, dar se duc dincolo, in Germania si Franta", spune un culegator.

Toata marfa va merge, prin Directia Silvica, la export. "Si astazi am facut vreo 10 kilometri pentru 25 de kilograme. Anul trecut au fost 4 lei, acum le dau cu 5 lei", spune culegatorul.

Din Bistrita, 40 de tone de afine vor ajunge in septembrie in Germania. Putinele fructe pierdute prin pietele noastre se vand cu 10 lei kilogramul.

Vanzator: "Nu se gasesc oriunde, trebuie sa stii unde sa le cauti, cu un piaptan anume. E mult de mers, pentru 20 de kilograme, faci cel putin 20 de kilometri pe jos."

Maria este functionar public in Oradea, dar a iubit intotdeauna sa lucreze in gradina. Spune ca afinele de cultura sunt diferite de cele salbatice si abia asteapta sa culega primele roade.

"Vrem sa obtinem cultura bio, fructele nu sunt chiar atat de mari cum sunt cele din magazine, dar au un gust si o savoare desavarsite”, explica Maria.

Cele cateva boabe care au aparut ii dau, insa, sperante mari Mariei. Va avea o cultura bio, pentru ca nu foloseste ingrasamant si, in cel mult doi ani de acum inainte, isi va recupera investitia de aproape 25.000 de euro.

Maria Jurcan: "Acum in plantatie sunt 4.000 de afini, la anul ne asteptam la cel putin doua tone de afine."

Maria a vorbit deja cu o firma italiana care ii ofera 8.000 de euro pe tona de fructe. Avantajele sunt mari. Plantele au nevoie de apa numai atunci cand e seceta si vor avea rod cel putin 100 de ani de acum inainte.