Orice afacere de succes se naste din pasiune. Asta crede Petre, care in 2010 si-a deschis un berarie in centrul vechi. A vrut sa fie unic pe piata si a inceput cu 30 de sortimente aduse din strainatate. Ideea a prins iar acum vinde 170 de soiuri. Toate sunt beri de colectie pe care le aduce din Belgia, Scotia, Anglia sau chiar Statele Unite. Au de la 3 grade tarie pana la 41.

"Mai multe sortimente, arome si altceva: beri mai dulci, beri cu aroma de ciocolata, de cirese, de zmeura, de coniac, de whiskey", spune Petre Ion, patronul unei berarii.

Pe toate le-au incercat acesti turisti americani, clienti fideli ai berariei.

Petre se lauda ca te poate servi cea mai ravnita bere din lume: fabricata la o manastire din Belgia unde trebuie sa iti faci rezervare cu doua luni inainte daca vrei sa cumperi o lada. Mandru e si de cea mai scumpa bautura din bar: 850 de lei sticla.

La cateva strazi distanta, gasim o alta berarie. Si aici motto-ul este acelasi. Daca vrei sa afli care e adevaratul gust al acestei bauturi pe baza de hamei, intri, daca nu, nu. Patronilor le place sa recomande pentru fiecare sortiment cate un pahar special, care sa iti dea voie sa ii simti aroma . E adevarat ca tot ei i-au invatat pe clienti cand trebuie sa se opreasca.

"Prima bere buna iti astampara setea, a doua bere buna iti dezleaga limba, a treia bere buna...a treia bere buna trebuie sa iti aduca aminte ca e ultima bere buna pe care ai baut-o", spune Bogdan, un client.

O regula valabila si pentru cei care nu ar da un pahar de vin nici pentru 10 halbe. Asta a speculat Horia, un inginer pentru care licoarea din struguri nu mai are niciun secret. Si-a deschis wine bar-ul in urma cu cateva luni si vrea sa readuca pe podium vinul romanesc si povestea lui.

In alt colt al Bucurestiului, Bogdan a pariat pe un gastro wine bar. La el in carciuma primesti pe langa un pahar de vin bun si mancarea potrivita. Deocamdata mai putin de 10% din localurile de la noi sunt specializate pe un anumit sortiment de bautura.

Pentru necunoscatori poate parea ciudat insa in aceasta sticluta de 60 de ml este o bere scotiana de 35 de grade. O sa o las deoparte insa pe aceasta si o sa va spun ca pe mine personal, astazi m-a cucerit berea organica cu aroma de ciocolata. Va spun, nu are nicio legatura cu ceea ce credeam pana astazi despre aceasta bautura.