Oficialii de la Bruxelles au avertizat autorităţile de la noi încă de la începutul lui 2018 că riscă să piardă milioane de euro din cauza întârzierilor mari în aplicarea proiectelor cu bani europeni.

Dar blocajele nu au dispărut. Aşa că, în primele trei luni ale acestui an, de la Comisia Europeană au venit în ţara doar 43 de milioane de euro - adică nici jumătate din suma încasată, într-o singură lună, în 2017.

De la începutul mandatului acestui guvern, am spus că absorbţia fondurilor europene reprezintă pentru noi o prioritate, dar, în acelaşi timp, vom încerca să evităm dezangajarea în cadrul Programului Operaţional Regional”, declara premierul Dăncilă

″Dezangajarea″⁣ înseamnă, practic, pierderea banilor europeni. În ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional, pomenit de premier, deocamdată, absorbţia de fonduri europene este la pământ. A ajuns la doar 0,37% dintre cele 6,6 miliarde de euro alocate pentru perioada 2014-2020.

Aceşti bani ar trebui să fie folosiţi pentru construcţia de drumuri, de şcoli, de reţele de apă şi canalizare, atât de necesare într-o Românie în care jumătate din populaţie are toaleta în curte.

Este programul cu care autorităţile locale ar fi putut să-şi compenseze veniturile scăzute pentru că sunt cheltuieli suplimentare apărute anul acesta începând cu anul trecut, mă refer la cheltuielile cu salarii″⁣ , spune Elena Calistru, reprezentant al Asociaţiei Funky Citizens.

Nici la Programul Operaţional “Capital Uman″, prin care sunt derulate proiecte de pregătire a profesorilor şi medicilor, de pildă, nu sunt rezultate mai bune. Abia săptămâna aceasta guvernul a luat măsuri prin ordonanţa de urgentă pentru cei din sănătate.

″Se corectează situaţia în care spitalele publice nu-şi puteau asigura cofinanţarea necesară implementării proiectelor din programul operaţional capital uman din cauza finanţării proprii insuficiente″⁣, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Din 2014 şi până în luna februarie a acestui an, România a primit de la Bruxelles mai puţin de cinci la sută din cele 22,5 miliarde de euro alocate, fără a lua în calcul banii pentru subvenţii agricole. În acest ritm, spun specialiştii, România va fi printre codaşele Uniunii la atragerea de fonduri europene.