"Probabil, până la sfârşitul lunii, dăm drumul şi Programului nr. III, cu investiţiile. Eu sper să nu ne ia mai mult de două săptămâni să îl punem în aplicare. Îl ţinem deschis cel puţin o lună de zile. Eu aş vrea să îl ţin chiar puţin mai mult. Din 550 de milioane euro, dacă iau în calcul 100.000 de euro, o cifră medie, ajung undeva la 5.000 - 6.000 de firme care să fie finanţate, poate chiar mai mult, 7.000-8.000 de firme. Dacă reuşim să strângem mai multe firme, anul viitor, la începutul anului, vrem să redeschidem aceste programe", a menţionat Liviu Rogojinaru, la videoconferinţa "IMM-urile în criză".

În ceea ce priveşte Măsura I, secretarul de stat a subliniat că, dintre cei 29.000 de solicitanţi, 22.000 au fost deja admişi.

"Probabil că la începutul săptămânii viitoare vin banii. Noi deja am transmis banii către agenţiile noastre. Deja am transmis tot ceea ce înseamnă notificări către bănci. Sperăm că luni, sau cel târziu marţi, să dăm drumul ca oamenii să primească bani, să se execute plăţile. În funcţie de ce hotărâre se va lua astăzi, în şedinţa de Guvern, şi de răspunsurile pe care le vom primi de la Comisie, poate mai dăm drumul încă o dată la această măsură", a susţinut Rogojinaru, potrivit Agerpres.

Referitor la Programul II, secretarul de stat a precizat că au început evaluările.

"Din cei 22.226 de aplicanţi, 17.600 sunt declaraţi valizi. Încercăm săptămâna viitoare să dăm drumul la bani, probabil în jurul datei de 23-25 noiembrie, cu siguranţa înainte de sfârşitul acestei luni", a mai spus Liviu Rogojinaru.

Potrivit acestuia, al patrulea proiect este "cel de ajutor pentru retaileri."

"Intră şi acolo 800-1.000 de retaileri care vor primi ajutor ca să-şi plătească o parte din chiriile cu care au rămas restanţi. Vrem la începutul anului viitor să dăm drumul la 'StarTech Innovation', pentru că este important pentru tineri şi pentru cei care vor să înceapă acum un business", a adăugat el.

Contractul de finanţare pentru acordarea granturilor de 1 miliard de euro destinat IMM-urilor, finanţare asigurată prin intermediul Programului Operaţional Competitivitate (POC), a fost semnat în octombrie de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Astfel, granturile sunt acordate IMM-urilor de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) în calitate de administrator de schemă, dezvoltarea sistemului IMMRECOVER în parteneriat cu STS fiind de asemenea finanţată tot prin intermediul proiectului POC.

Potrivit sursei citate, granturile negociate de Ministerul Fondurilor Europene cu Comisia Europeană sunt de trei tipuri: microgranturi în valoare totală de 100 milioane euro (85 milioane euro fonduri europene şi 15 milioane euro de la bugetul de stat) pentru IMM-urile care nu aveau angajaţi la sfârşitul anului 2019, PFA-uri şi ONG-uri cu activitate economică în anumite domenii; granturi pentru capital de lucru în valoare totală de 350 milioane euro (265 milioane euro fonduri europene, 42,5 milioane euro de la bugetul de stat şi contribuţie beneficiari - 42,5 milioane euro) şi granturi pentru investiţii în valoare totală de 550 milioane euro (415,87 milioane euro fonduri europene, 62,38 milioane de euro - de la bugetul de stat şi 71,74 milioane euro - contribuţia beneficiarilor).

Acordarea granturilor este reglementată de OUG nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014 - 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene.