Basescu: "Am obtinut maxim ce puteam la Bruxelles. Nu e usor cand te contrazic realitatile de acasa"
Traian Basescu
UPDATE: Romania a obtinut maximul posibil la alocarile pentru Coeziune din bugetul UE 2014-2020, a declarat, duminica, presedintele Traian Basescu, sustinand ca "nu este usor sa obtii ceva cand te contrazic realitatile de la tine de acasa".
"Romania a obtinut maxim ce se putea obtine in ceea ce priveste fondurile de coeziune. Bugetul UE pentru exercitiul 2014-2020 este mai mic cu 37 de miliarde decat bugetul aflat acum in executie, ideea initiala a fost inghetarea la nivelele pe care le aveam, de aceea s-a si introdus in concluziile Consiliului, urmare a presiunilor unor tari, dintre care cea mai vocala a fost Romania, sa se permita totusi o crestere fata de ceea ce am avut. Si asta ne-a adus doua miliarde fata de ceea ce am avut", a spus presedinteke Traian Basescu, scrie Mediafax.
El a mai spus ca au existat "greutati enorme in a convinge ca putem cheltui cu doua miliarde mai mult datorita nivelului foarte scazut din ultimii cinci ani, de la inceputul exercitiului bugetar curent". "Nu este usor sa obtii ceva cand te contrazic realitatile de la tine de acasa", a adaugat presedintele.
"Pentru ca toate procentele nu spun foarte mult, Romania a primit de la CE in baza facturilor confirmate 2,2 miliarde de euro din 19,8 miliarde (pe Coeziune n.r.) si mai avem facturi depuse pana la suma de 2,8 miliarde de euro.Deci 2,2 miliarde ne-au fost depuse deja, ar mai fi 600 de milioane de euro facturi in verificare", a mai detaliat presedintele Basescu.
"Pentru bugetul urmator al UE, Romania are in plus 6 miliarde de euro"
Basescu a declarat ca Romania va beneficia de 6 miliarde de euro in plus pentru exercitiul financiar european 2014- 2020, fata de cel precedent, cu o crestere de 10% pe fonduri de coeziune si de 27% pentru Politica Agricola Comuna.
"Pentru bugetul urmator Romania are in plus 6 miliarde de euro fata de bugetul precedent, aflat acum in executie.Avem o crestere de 10% pe fonduri de coeziune si o crestere de 27% de procente pe fondurile destinate PAC si m-as opri putin asupra acestui aspect. Aici avem un total de 4,7 miliarde in plus pentru plati directe, ceea ce ii va ajuta foarte mult pe fermieri sa isi plateasca costurile pentru asigurarea recoltelor de care Romania are nevoie. Cu buget pentru Coeziune, PAC si suma alocata pentru tineret si ajutorul celor saraci din mediul rural cu un buget de 39,9 miliarde si cu o contributie de 8,9 miliarde, Romania este un beneficiar net de fonduri europene, cu o valoare de 31 miliarde de euro", a detaliat presedintele Traian Basescu, relateaza Mediafax.
Presedintele a multumit "statelor donatoare, statelor net donatoare, fie ca vorbim de Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Olanda, Austria, Luxemburg".
"Sunt state datorita carora noi putem primi un buget important pentru propria noastra dezvoltare, in asa fel incat sa reducem decalajele fata de statele dezvoltate.Vreau sa ne fie foarte clar, acesti bani provind din taxele si contributiile cetatenilor din Germania, Franta, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Suedia, Luxemburg si altele. Sa stiti ca nu ii tipareste UE sau Comisia Europeana", a remarcat presedintele.
Seful statului a precizat ca trebuie luat nota de faptul ca "Uniunea functioneaza pe principiul solidaritatii si cetatenii din statele net contributoare sunt solidari cu interesele Romaniei, cetatenii romani, ca si noi sa ne dezvoltam mai rapid decat ne permit propriile resurse".
"In mod categoric este greu de presupus ca Romania ar fi putut sa adauge in fiecare an din 2014-2020 inca 5 miliarde de euro cu ocazia fiecarui buget. I-am primit pentru a ne dezvolta.Ar fi pacat sa tratam acest lucru cu indarjire politica, cu lipsa de respect si, daca vreti, lipsa de responsabilitate", a adaugat Basescu.
“Nu am discutat cu Ponta despre bugetul UE, dupa Bruxelles. El se ocupa cu Berlusconi”
Presedintele a adaugat ca nu a avut dupa intoarcerea la Bruxelles o intrevedere cu premierul Victor Ponta, "dezamagitul national", privind rezultatul obtinut pe bugetul UE 2014-2020, avand in vedere ca acesta se afla in Italia si "se ocupa cu Berlusconi".
"Nu, nu am avut o asemenea discutie, de altfel am inteles ca dansul se ocupa de Berlusconi pe undeva prin Italia", a spus Basescu, fiind intrebat daca a discutat cu premierul Ponta despre bugetul negociat pentru Romania la Consiliul European si dezamagirea exprimata de acesta privind cifrele pentru Romania.
Basescu a spus ca isi asuma responsabilitatea constitutionala pentru cifrele obtinute pentru Romania la Bruxelles, iar conferinta sa de duminica nu este una de aparare.
"Eu imi asum responsabilitatea pentru ca este a mea constitutionala. Ce fac eu acum este nu o aparare pentru ca nu am de ce sa ma apar, stiu foarte bine ce am facut. Stiu foarte bine ca niciun substitut al presedintelui nu putea obtine ce am obtinut eu la acest Consiliu", a afirmat Basescu, intrebat daca nu regreta ca nu l-a lasat pe premierul Ponta sa reprezinte Romania la negocierile de la Consiliul European pe bugetul 2014-2020.
De asemenea, Basescu a subliniat ca bugetul propus de Comisia Europeana anul trecut in care Romaniei ii revenea o alocare de 48 miliarde de euro nu a fost niciodata in discutia Consiliului European.
Totodata, el a argumentat ca propunerea Comisiei a fost o "pre-constructie" de buget, la fel cum se face si in Romania cand Ministerul de Finante aduna initial solicitarile de sume ale ministrilor, insa apoi le rectifica in functie de disponibilul existent la venituri.
Basescu a aratat ca si el ar putea, ca echivalent de tratament, sa ii returneze bugetul national premierului.
"Stiti cum ar fi? Daca as considera o abordare serioasa pentru dezamagit, cand ajunge bugetul la Presedintie as spune ca acest buget nu reflecta reducerea TVA la alimente, nu reflecta reducerea CAS, ii omite pe cei cu pensiile sociale, nu le da indexarea, acest buget reflecta o crestere a impozitelor pe teren, deci nimic din ce ai spus nu este adevarat, ia-ti bugetul inapoi. Deci acesta ar fi echivalentul tratamentului pe care dezamagitul national mi-l aplica mie", a afirmat seful statului.
Intrebat daca va proceda in acest mod cu legea bugetului cand ii va veni la promulgare, Basescu a raspuns negativ, adaugand ca a incercat doar sa demonstreze "echivalentul comportamental".
Ponta, dezamagit de rezultatul de la Bruxelles
Premierul Victor Ponta a declarat agentiei Mediafax ca este foarte dezamagit de rezultatul final al alocarii bugetare UE petru Romania, care este prezentat sa para mai bun, dar de fapt este foarte rau fata de propunerea initiala a Comisiei Europene si practic nu s-a obtinut niciun euro in plus fata de noiembrie, iar" legenda cu presedintele Basescu mare negociator a murit".
Prim-ministrul a explicat ca Polonia, de exemplu, care pentru exercitiul bugetar 2007-2013 a beneficiat de 70 miliarde euro, dublu fata de bugetul de 33 miliarde euro al Romaniei, a primit in plus 15%, in timp ce Romania, cu jumatate din bugetul Poloniei in intervalul mentionat, a primit in plus doar 18%. "Oricum am vrea sa prezentam cifrele, este un rezultat foarte prost, cel mai prost pe care-l puteam avea, este o mare dezamagire", a afirmat Ponta, aratand ca cifrele sunt prezentate drept pozitive de catre presedintele Basescu printr-o "smecherie de PR".
Premierul a apreciat ca, prin aceasta alocare bugetara, care nu putea fi mai mica decat atat, Romania nu reuseste sa se apropie de o dezvoltare europeana, ci dimpotriva, se departeaza de aceasta tinta."Consider ca, din nou, am primit mai putini bani decat ar trebui, tinand cont de suprafata teritoriului si populatia Romaniei. Legenda cu presedintele Basescu mare negociator a murit astazi", a adaugat Ponta.
Presedintele Traian Basescu a precizat, vineri, la Bruxelles, sumele pe care le primeste Romania din bugetul UE in 2014-2020 pe programe, el mentionand ca in total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.
Pe acelasi subiect: