Acest plan vine după ce alte vaccinuri comandate de UE au întâmpinat întârzieri cu prilejul testelor clinice, ceea ce a obligat blocul comunitar şi alte state bogate să se bazeze pentru moment pe vaccinurile oferite de un număr mai mic de producători decât estimau iniţial.

Vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, primul care a fost aprobat de agenţiile occidentale de reglementare din domeniul medicamentelor, a început să fie introdus în marea Britanie şi SUA şi, săptămâna următoare, ar urma să fie aprobat pentru a fi utilizat în UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat joi pentru Reuters că executivul comunitar a decis joi să îşi exercite opţiunea şi să cumpere până la 100 de milioane de doze suplimentare, în conformitate cu acordul convenit cu Pfizer şi BioNTech. Comisia Europeană a comandat deja 200 de milioane de doze de vaccin, în cadrul acestui contract.

"Vrem să fi siguri că vom obţine mai multe doze pentru că cererea este mare", a spus purtătorul de cuvânt, potrivit Agerpres.

15,50 euro, prețul plătit de UE pentru o doză de vaccin

Potrivit unor informaţii publicate anterior de Reuters, blocul comunitar a acceptat să plătească 15,50 euro pentru fiecare doză de vaccin contra COVID-19 dezvoltat de grupul american Pfizer şi compania germană BioNTech. Aceasta ar însemna un preţ total de până la 3,1 miliarde euro (3,7 miliarde dolari) pentru 200 de milioane de doze, preţ care ar urma să crească la 4,65 miliarde euro dacă ar fi achiziţionate alte 100 milioane de doze de vaccin.

Discuţiile cu privire la noi comenzi pentru mai multe vaccinuri Pfizer, încă înainte ca primele doze să fie livrate, scot în evidenţă presiunile care UE este supusă pentru a-şi asigura noi livrări şi a răspunde la o pandemie care a ucis deja 470.000 de europeni şi se agravează.

Comparativ, negociatorii europeni aveau o atitudine mult mai relaxată în vară, când pandemia părea să fie depăşită iar blocul comunitar semna acorduri de aprovizionare cu mai mulţi producători de vaccinuri. Potrivit unui document intern consultat de Reuters, la o reuniune a ambasadorilor UE care a avut loc în luna iulie, un oficial al Comisiei le-a spus ambasadorilor că UE a refuzat o ofertă de 500 de milioane de doze de vaccin Pfizer şi BioNTech, pentru că preţul a fost considerat mult prea mare.

Cu o populaţie de 450 milioane de locuitori, blocul comunitar se bazează în prezent numai pe cele 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer pe care le-a comandat deja pentru primele sale campanii de vaccinare.

Vaccinarea în țările UE începe în 27 decembrie

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut, miercuri, în discursul din Parlamentul European, un apel la o acțiune comună din partea statelor membre în ceea ce privește campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Potrivit unui comunicat, președinta CE a propus ca, odată emisă autorizarea condiționată de punere pe piață din partea Agenției Europene a Medicamentului (AEM), primele vaccinuri să fie administrate/distribuite simultan în fiecare dintre cele 27 de state membre.

AEM a anunțat organizarea întâlnirii finale de evaluare a vaccinului produs de BioNTech/Pfizer pentru luni, 21 decembrie 2020, cu o săptămână mai devreme decât era planificat inițial, urmând ca, în termen de două zile de la această întâlnire, vaccinul să primească autorizarea condiționată de punere pe piață.

În luna ianaurie 2021, UE ar urma să aprobe şi vaccinul dezvoltat de Moderna, pentru care are o comandă iniţială de 80 de milioane de doze cu o opţiune pentru alte 80 de milioane. Purtătorul de cuvânt al UE citat de Reuters susţine că în cursul acestei săptămâni executivul comunitar îşi va exercita şi această opţiune.

În total, UE a semnat acorduri pentru 1,3 miliarde doze de vaccin cu companiile Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK şi CureVac, beneficiind şi de opţiuni pentru a achiziţiona alte 660 milioane de doze. Însă testele clinice pentru vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca şi Sanofi au întâmpinat întârzieri, iar vaccinul dezvoltat de CureVac nu a ajuns încă în etapa testelor.