Raed Arafat nu vrea sa fie ministru in viitorul Guvern: "Prefer pozitia de mai jos"
Raed Arafat, actualul ministru al Sanatatii
Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de PRO TV, ca nu vrea sa fie ministru in viitorul Guvern, pentru ca presupune o functie politica, iar daca ocupa aceasta pozitie, va fi extrem de rigid, neflexibil si nedoritor sa inteleaga anumite lucruri.
"Eu am zis ca am acceptat aceasta pozitie ca o solutie exceptionala pentru o situatie exceptionala. Ministrul trebuie sa fie un om politic, este normal. Nu este o perioada scurta, ci una lunga. Orice decizie va avea multe aspecte si influente politice. Daca stau, voi fi o persoana extrem de rigida, neflexibila si nedoritoare sa inteleaga anumite lucruri. Prefer pozitia de mai jos. Prefer partea pur tehnica, sa mi se dea sa fac asta, asta si alte chestii decat urgenta ca pana acum, dar nu la o pozitie politica", a spus ministrul Sanatatii.
Raed Arafat este convins ca ar putea face multe pentru sistem dintr-o pozitie tehnica. "Spun ca fac mai bine treaba dintr-o pozitie tehnica decat intr-o functie politica", a adaugat acesta.
In opinia sa, cel mai rau lucru pentru sistemul sanitar este schimbarea ministrilor. "Am acceptat (functia de ministru al Sanatatii, n.r.) pentru ca era o solutie de conjunctura, demisia domnului Cepoi, interimat asigurat de domnul prim-ministru. Eram convins ca se poate un nou interimat, dar mi s-a spus ca nu pot fi interimar dupa primul mandat al premierului si am acceptat pentru aceasta perioada. Cel mai rau pentru Sanatate este sa vina mereu o noua persoana", a explicat Raed Arafat.
Ministrul s-a referit si la perioada dificila pe care o traverseaza sistemul in aceste luni, in care este discutat proiectul noii Legi a sanatatii si alte initiative, precum si anumite strategii cu FMI.
"Aceasta perioada este extrem de critica pentru noi. Am pus la punct o strategie. Eu as dori sa ma ocup de o chestie care este in evolutie. Nu pot spune ca nu pot duce si alte proiecte pe care le-am inceput sub un ministru politic. Nu exclud sa duc mai departe anumite proiecte incepute sub un ministru politic", a afirmat ministrul Raed Arafat in emisiunea "Dupa 20 de ani".
Ministrul Sanatatii a prezentat chiar unul dintre proiectele incepute, referindu-se la cele 53 de spitale care trateaza cazurile grave, nu numai urgentele.
"Sa ne concentram in investitii, dotare, resursa umana pe aceste 53 de spitale cel putin un an de zile. Eu nu as vrea sa modificam aceasta lista. Am aceste 53 de spitale, cand vor incepe sa functioneze, sa mai preluam. Dar pentru acest moment este suficient", a explicat Arafat.
"2012 a fost un an foarte dificil"
Intrebat cum a fost 2012, pe care l-a inceput ca subsecretar de stat si l-a incheiat ca ministru, Raed Arafat a spus ca "a fost un an greu, foarte dificil, cu responsabilitati foarte mari".
Intrebat daca momentul Piata Universitatii, cand oamenii au iesit in strada pentru el, a insemnat ceva, Raed Arafat a spus: "Categroic ca da. Inseamna foarte mult sa vezi increderea populatiei in tine. Te simti mult mai responsabil si mult mai atent".
Raed Arafat a fost numit, in 7 noiembrie, in functia de ministru al Sanatatii, anterior el fiind subsecretar de stat in MS. Arafat a fost numit subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii in timpul guvernarii Tariceanu, respectiv in august 2007.
De la inceputul lunii octombrie, cand Vasile Cepoi si-a dat demisia, si pana la numirea lui Raed Arafat, postul de ministru al Sanatatii a fost ocupat interimar de premierul Victor Ponta. Ponta arata atunci ca subsecretarul de stat Raed Arafat nu a dorit sa ocupe postul de ministru si ca, in calitate de sef al Guvernului, nici nu intentioneaza sa desemneze o alta persoana ca ministru pana la alegerile parlamentare din luna decembrie.
Premierul spunea ca Raed Arafat l-a informat ca nu vrea sa detina portofoliul Sanatatii dupa alegeri, in noul Guvern, el precizand ca, in aceasta situatie, va fi nominalizat un alt ministru, cu un mandat si o strategie clare.
Pe 21 decembrie 2011, presedintele Traian Basescu declara, la TVR 1, ca, "daca este un dusman mai mare al aparitiei inca a unui sistem privat de sanatate, el se numeste Raed Arafat", acesta "uitand ca el a fost fundatie la Targu Mures".
Pe 8 ianuarie 2012, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat declara ca proiectul Legii sanatatii aflat atunci in dezbatere distruge sistemul integrat de urgenta care rezolva cazurile foarte grave, asigura o parte din sistemul de siguranta nationala si de aparare a Romaniei impotriva dezastrelor, misiunea salvarii de vieti fiind inlocuita de competitia comerciala.
Pe 9 ianuarie, presedintele Basescu i-a spus lui Raed Arafat, intr-o emisiune la care a intervenit telefonic, ca cea mai corecta abordare este sa-i prezinte ministrului observatiile sale si nu sa creeze "o psihoza publica", ca Guvernul ar vrea sa distruga sistemul de ambulanta, sa-l dea "la niste golani privati". Seful statului a mentionat ca, inainte de a critica sau ataca legea, demnitarii Ministerului Sanatatii au obligatia sa o explice cetatenilor, ca sa stie daca o accepta sau nu.
Pe 10 ianuarie, Raed Arafat anunta ca a demisionat din functia de subsecretar de stat, pentru ca iesind din Ministeul Sanatatii va putea apara mai bine sistemul de urgenta, precizand ca nu poate intra in polemici cu nimeni pe aspecte care necesita discutii tehnice.
In urma acestui scandal, soldat cu demisia lui Arafat din Ministerul Sanatatii, la jumatatea lunii ianuarie au avut loc mai multe mitinguri, oamenii iesind in strada in mai multe orase din tara, pentru a-si exprima sustinerea pentru Raed Arafat si a cere demisia presedintelui Basescu.
Pe 16 ianuarie, premierul de atunci, Emil Boc, declara ca fostul subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat este binevenit sa revina in minister sau sa participe la elaborarea noului proiect de lege privind sanatatea in cadrul comisiei care va fi formata in acest sens, daca va dori acest lucru.
A doua zi, Raed Arafat anunta ca va reveni in Ministerul Sanatatii pe postul de subsecretar de stat. Emil Boc spunea ca decizia a fost luata in urma unei discutii pe care Arafat a avut-o si cu presedintele Traian Basescu.
Raed Arafat a sustinut, la randul sau, in conferinta de presa in care isi anunta revenirea in functia de subsecretar de stat, ca motivul pentru care a plecat de la Ministerul Sanatatii nu mai exista, proiectul Legii sanatatii care aducea schimbari sistemului de urgenta fiind retras si urmand sa se discute un nou proiect de act normativ.
De asemenea, Arafat spunea ca este socat de sustinerea si increderea pe care populatia o are in el, iar ceea ce s-a intamplat dupa plecarea lui din Ministerul Sanatatii i-a aratat ca lumea are incredere in sistemul de urgenta actual.
In timpul campaniei pentru referendumul din 29 iulie, presedintele Traian Basescu a declarat la gandul.live ca in urma manifestatiilor din iarna a invatat lectia ca "poporul roman nu-ti suporta orice".
"Nu-ti suporta orice, e un lucru elementar, nu-ti suporta orice poporul roman. E o foarte buna lectie. (...) Nu au iesit in strada cand s-au luat masurile de austeritate, pentru ca poate au gandit ca o fi drept, ca nu se poate altfel, dar cand au vazut ca am facut o nedreptate cuiva...", a spus presedintele suspendat, care a recunoscut ca i-a cerut scuze lui Raed Arafat.
Pe acelasi subiect: