Piata drogurilor in UE, tot mai "prospera". Peste 70 de droguri letale nou aparute, afaceri de zeci de miliarde de euro
Droguri
Numarul drogurilor din categoria substantelor psihoactive nou aparute in tarile Uniunii Europene a crescut continuu in ultimii opt ani, in 2012 ajungand la 73, cel mai mare incepand din 2005, potrivit primului raport comun referitor la piata drogurilor in UE realizat de OEDT si Europol.
Potrivit raportului dat publicitatii joi la Bruxelles, in Uniunea Europeana au fost depistate, anul trecut, 73 de substante psihoactive noi, fata de 49 in 2011 si 41 in 2010. In 2006, numarul drogurilor noi de acest tip era mai mic de 10, ceea ce demonstreaza o veritabila explozie a psihoactivelor in ultimii ani.
Denumite adesea drept "droguri legale", aceste substante sunt aduse pe continent, sub forma de pulberi, in special din India si China. In Europa, ele sunt transformate in produse finale destinate consumatorilor, o parte a lor fiind vandute, inselator, ca fiind ecstasy, amfetamina sau cocaina.
Noile droguri din categoria substantelor psihoactive se bucura de numeroase "spatii" de comercializare pe internet. Potrivit monitorizarilor la nivel european, numai in 2012 au fost identificate pe internet aproape 700 de magazine cu "droguri legale".
Raportul realizat de Europol si Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie (OEDT) descrie o piata a drogurilor din ce in ce mai dinamica, inovatoare si capabila sa reactioneze rapid la provocari si care necesita un raspuns la fel de dinamic, inovator și flexibil in intreaga Europa.
Potrivit Comisiei Europene, raportul dezvaluie "mutatiile criminalitatii organizate din Europa": in timp ce, in trecut, piata drogurilor din UE s-a concentrat asupra anumitor droguri traficate de operatori specializati, de-a lungul unor rute bine definite, piata actuala este mai "fluida", rutele noi si transporturile care contin mai multe substante devenind mai frecvente.
Conform estimarilor, in UE si Norvegia se consuma anual aproximativ 2.500 de tone de canabis, cantitate a carei valoare de comercializare se situeaza intre 18 si 30 de miliarde de euro.
Romania se numara printre cele sase tari din UE unde consumul de canabis are o rata de raspandire de sub 10% la nivelul populatiei adulte.
Cele mai importante piete pentru hasis sunt Italia, Spania si Franta, iar pentru marijuana - Marea Britanie si Germania.
Productia acestui drog in interiorul UE a crescut, fiind dificil de detectat, iar traficul este tot mai greu de impiedicat, cu o rata de succes de circa 30% pentru hasis si sub 10% pentru marijuana.
Mai multe despre:
#droguri#substante periculoase
Pe acelasi subiect: