Alianţa Pfizer/BioNTech a anunţat miercuri că acest vaccin este eficient 95% şi că nu are efecte secundare importante.

Anunţul de vineri a fost ”salutat” de pieţele financiare, unde acţiunile Pfizer au crescut cu 2%, iar ale BioNTech cu 5% în tranzacţii prebursiere, scrie News.ro.

Pfizer se aşteaptă ca FDA să-i acorde această EUA până la mijlocul lui decembrie şi să înceapă după aceea să facă primele livrări.

În total 50 de milioane de doze urmează să fie disponibile începând în 2020 - pentru vaccinarea a 25 de milioane de persoane.

Un comitet consultativ FDA urmează să se reunească în perioada 8-10 decembrie, pentru a discuta despre vaccinul Pfizer/BioNTech, a declarat pentru Reuters o sursă, care precizează că această agendă ar putea fi modificată.

Secretarul american al Sănătăţii şi Serviciilor Sociale Alex Azar declara miercuri că Pfizer, la fel ca rivala sa Moderna, ar putea să obţină autorizaţiile de la autoritatea de reglementare în următoarele săptămâni şi că primele vaccinări pot avea loc până la sfârşitul anului.

Joi seara, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană ar putea da undă verde la mijlocul lui decembrie vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se află ”în discuţii zilnice” cu instituţia americană omoloagă, FDA, pentru ”sincronizarea evaluărilor lor asupra vaccinurilor” anti-COVID-19, a anunțat Ursula von der Leyen.