Această propunere formulată de India şi Africa de Sud, şi susţinută şi de alte aproximativ o sută de ţări potrivit ONG-ului Medici Fără Frontiere, vizează o facilitare mai largă a cunoştinţelor şi o înmulţire rapidă a facilităţilor de producţie pentru medicamente, precum vaccinurile, utilizate în timpul pandemiei.

Însă statele membre ale OMC, care iau deciziile pe bază de consens, nu au reuşit joi să ajungă la un acord, a declarat pentru AFP o sursă din interiorul organizaţiei, la finalul unei reuniuni a Consiliului dedicat aspectelor cu privire la drepturile de proprietate intelectuală (ADPIC) din cadrul OMC.

"Cu toate acestea, statele membre au convenit să menţină acest punct pe ordinea de zi a următoarelor reuniuni ale Consiliului ADPIC pentru a permite o analiză mai aprofundată a cererii de derogare", a explicat sursa citată de AFP, potrivit Agerpres.

Acordarea unei astfel de derogări ar permite "creşterea producţiei în numeroase ţări în curs de dezvoltare care au capacităţile necesare", a explicat Leena Menghaney, de la Medici Fără Frontiere, citând Thailanda, Brazilia, Bangladesh şi America Latină.

Ideea este ca derogarea să fie menţinută până când se ajunge la o o vaccinare răspândită la scară mondială şi majoritatea populaţiei mondiale este imunizată. În timp ce această propunere este susţinută de numeroase ţări în curs de dezvoltare, ea este respinsă de ţările unde îşi au sediul marile grupuri farmaceutice.

"Proprietatea intelectuală încurajează un model comercial de inovaţie puternică. Nu am fi putut avansa atât de rapid în dezvoltarea de tratamente sau de vaccinuri fără sistemul de proprietate intelectuală", a declarat Thomas Cueni, directorul interimar al IFMPA, grupul de lobby al grupurilor farmaceutice, cu prilejul unui eveniment care a avut loc săptămâna aceasta.

În timpul discuţiilor informale care au avut loc în ultimele săptămâni la sediul OMC de la Geneva cu privire la acest subiect, Japonia, SUA şi Uniunea Europeană şi-au exprimat opoziţia faţă de ideea derogării, menţionând în special eforturile financiare făcute de grupurile farmaceutice.