Nicolaescu anunta ca spitalele vor fi platite in 2013, pentru prima data, in functie de clasificare. "M-a durut capul de cate nereguli am gasit la minister"
Spitalele vor fi platite in 2013, pentru prima data, in functie de clasa in care se afla, astfel incat tarifele pentru un caz sa nu fie mai mici in unitatile sanitare de gradul I fata de cele de gradul IV, a declarat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
"Vom avea tarif pe caz ponderat modificat in functie de clasificarea spitalului. Astazi sunt tarife pe caz ponderat la spitale de gradul I mai mici decat la spitale de gradul IV. De aceea si spun ca nu va mai fi niciun spital de gradul I cu tarif pe caz ponderat mai mic decat spitale clasificate mai jos", a spus ministrul sanatatii, citat de Mediafax.
Eugen Nicolaescu a adaugat ca tot din 2013 va fi introdus un program prin care sectiile de anestezie si terapie intensiva vor fi platite de la bugetul de stat pentru toate cele 53 de spitale strategice.
"Inca un lucru important, introducem un program nou finantat din bugetul de stat pentru sectiile de anestezie si terapie intensiva pentru toate cele 53 de spitale strategice. Asta inseamna suplimentare de fonduri pentru acele spitale si ca atare, evident, vor putea sa intre toate in buget. Sigur, sunt mai multe lucruri aici pe care le vom defini pe parcurs", a precizat ministrul sanatatii.
Intrebat ce se va intampla cu spitalele care nu pot realiza planul de conformare, ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca va analiza fiecare caz in parte.
"Va trebui sa luam din nou planurile de la spital la spital, sa vedem cand au fost facute, cum au fost facute, daca s-a tinut cont de toate posibilitatile pe care le aveau. De exemplu, eu va trebui sa ma duc la spitalul X si sa verific. El a avut un plan de conformare, dar cine este proprietar? Adica Ministerul Sanatatii si-a indeplinit misiunea, i-a alocat fondurile necesare ca sa poata fi realizate acele investitii? I-a alocat numarul de personal necesar ca sa poata sa puna in functiune asemenea sectii? Daca nu, atunci ce vina are spitalul sa-l declasific? Vina este a Ministerului Sanatatii, vina pe care trebuie sa si-o asume si sa-si faca planul de reconformare, dar si cu obligatiile pe care le are pe noile obiective care vor fi stabilite. Pentru ca asa suntem normali, altfel discutam pe pozitii de forta, de tiranie, de dictatura si, in fond, nu-i foloseste nimanui daca lucrurile nu se rezolva", a mai spus Eugen Nicolaescu.
Ministrul a adaugat ca l-a durut capul de cate nereguli a gasit cand a revenit la Ministerul Sanatatii. "M-a durut capul in primul rand cand am vazut cate nereguli sunt, cata debandada este. Dar asta-i viata", a precizat Nicolaescu.
Bugetul ambulatoriilor de specialitate creste cu 50%; descurajam internarile fictive
Bugetul pentru finantarea ambulatoriilor de specialitate si a spitalizarii de zi vor creste in 2013 cu 50%, pentru descurajarea internarilor fictive, a declarat, marti, pentru Mediafax, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
"Asta inseamna ca reechilibram internarile in spitale, reechilibram serviciile care se efectueaza de catre spitale, descurajam internarile fictive, dar si pe cele facute numai de dragul de a face servicii si, ca atare, de a mari costurile. Cu astfel de masuri, costurile pot fi diminuate si unitatile sanitare s-ar putea incadra in bugetele aprobate. Este o masura strict manageriala de control si transparenta", a spus ministrul sanatatii.
Intrebat ce se va intampla cu pacientul care ajunge la usa spitalului, ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca acesta va fi directionat spre ambulatoriul de specialitate. "Pacientul care ajunge la usa spitalului fara sa fie un caz grav, o urgenta, va fi dirijat catre ambulatoriul de specialitate. Medicii de acolo vor vedea ce se intampla cu pacientul, daca este nevoie il duc la internare de zi sau la UPU, de la caz la caz", a explicat Eugen Nicolaescu.