Lefurile medicilor, majorate cu 25% de la 1 octombrie. Impactul bugetar anual, in jur de 1,7 mld. lei. Banicioiu: Salariile din Sanatate vor fi dublate pana la inceputul anului 2017
Masura fara precedent, luata de Guvernul Romaniei: salariile angajatilor din Sanatate vor creste cu 25%, de la 1 octombrie, inainte de a fi marite prin noua lege a salarizarii. Vorbim, despre cea mai mare majorare pe care o primeste o categorie profesionala, in ultimii ani.
In plus, premierul anunta un proiect de lege, care ii va scapa pe medici de acuzatiile de coruptie, daca primesc atentii de la pacienti. Insa vor fi obligati sa nu conditioneze actul medical si sa declare toti banii la Fisc. Decizia are si un efect de domino.
Alte sindicate cum ar fi cele din invatamant sau politie asteapata acum masuri similare. Premierul a fost insa transant. Deocamdata sunt bani doar pentru medici.
"Putem de la 1 octombrie anul acesta (...) sa aplicam o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar", a precizat premierul, care a adaugat ca impactul bugetar anual este in jur de 1,7 miliarde de lei.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, spune ca lefurile personalului din sistemul sanitar vor fi dublate pana la inceputul anului 2017, daca vor fi respectate actualele negocieri, o prevedere in acest sens urmand a fi introdusa in Legea de salarizare unica, pregatita de Ministerul Muncii.
"Este o marire substantiala (a salariului cu 25% de la 1 octombrie - n.r.) si trebuie continuata cu ce discutam despre statutul medicului, nu numai profesional, cat si despre statutul medicului in societate. Toata aceasta discutie trebuie sustinuta de clasa politica. Lucrurile au fost posibile dupa o serie de masuri implementate, vorbim aici de cardul electronic de asigurari de sanatate, si pot fi asumate de toate guvernele viitoare, cu o singura conditie: cardul de sanatate trebuie sa ramana obligatoriu. Ca sa intelegeti de ce poate mult timp s-a amanat si de ce nu s-a ajuns la aceste mariri mai devreme", a afirmat Banicioiu.
Dupa majorarea salariala de 25% de la 1 octombrie, urmeaza ca in legea bugetului de stat pe anul urmator sa fie prevazute sume si pentru a doua transa de crestere.
"In proiectul de buget pe 2016 vor fi in plus alte 25 de procente. Vom vedea exact luna in care intra in plata in 2016. Majorarea va fi de aproape 60% (primele doua transe - n.r.)", a precizat ministrul.
Marirea salariala in sistem va fi finantata din economiile obtinute in urma introducerii cardului de sanatate.
"Iar o parte sunt consecintele actualizarii pretului la medicamente. Prin aceste masuri am prins doar o parte din anul 2015, n-am prins anul in totalitate. In 2016, cardul va fi functional tot anul, banuiesc ca nu va veni nimeni sa spuna ca preturile medicamentelor trebuie sa se dubleze... Gestiunea fondurilor din sistemul de sanatate trebuie sa continue principiile stabilite in 2014 si 2015 si consumurile trebuie tinute in aceleasi limite", a mai afirmat ministrul.
Banicioiu a vorbit, totodata, despre nemultumirile manifestate in sistemul sanitar fata de o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conform careia medicii din spitalele de stat nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti deoarece au statut de functionar public.
"Posibilitatea, dreptul pacientului de a-si exprima recunostinta, daca tot stim ca exista, nu trebuie sa ne mai facem ca nu exista sau ca nu stim. Dam ipocrizia la o parte si trebuie sa reglementam. Nu poate exista absolut nimic in secolul nostru fara sa existe chitanta, iar medicii sa stiti ca nu asta e problema lor. Cer, de fapt, decenta in salarizare, ceea ce incercam sa oferim, si o reglare foarte clara a statutului", a subliniat Nicolae Banicioiu.
Premierul Victor Ponta i-a chemat pe ministrii sanatatii, muncii si finantelor sa discute despre lefurile medicilor, la Guvern. O parte din personalul medical a amenintat chiar cu greva.
Totul a pornit de o decizie a Curtii Supreme, prin care medicii sunt considerati functionari publici.
Asta inseamna ca le va fi interzis sa primeasca atentii de la pacienti ca si pana acum. Chiar daca ei nu conditioneaza in niciun fel actul medical. In caz contrar, risca sa fie anchetati pentru coruptie.
Decizia a starnit nemultumiri in randul medicilor, peste 15.000 au format un grup pe o retea de socializare. Acolo s-a discutat inclusiv despre intrarea in greva. Deoarece medicii au salarii mici, pe care nici nu le mai pot completa cu banii pe care ii primeau cateodata de la pacienti.
Luni seara au fost intalniri de urgenta la Ministerul Santatii. Sindicatele cer marirea tuturor lefurilor din sanatate cu 15-20% din octombrie sau decembrie.
In acest moment salariul mediu net in sistemul de sanatate este de 1500 de lei, cu 300 de lei sub media nationala.