Ackman si compania sa, Pershing Square Capital Management, au complotat cu Valeant pentru ca fondul de hedging sa cumpere actiuni Allergan, in timp ce oferta de preluare a acesteia era pregatita, se arata in plangerea depusa de compania americana la un tribunal din Santa Clara, California, relateaza Bloomberg. 

Pershing Square a cumparat 25,4 milioane de actiuni Allergan, pentru 3,22 miliarde de dolari, potrivit documentelor depuse in aprilie la autoritatile de reglementare.  Actiunile au crescut cu 15% dupa anuntarea ofertei de preluare, astfel ca Ackman a castigat 1 miliard de dolari in saptamana urmatoare. 

Procesul intentat de Allergan ar putea intarzia preluarea, potrivit unui analist al companiei BMO Capital Markets. 

Allergan considera ca nu va avea loc un vot al actionarilor inainte ca procesul sa fie rezolvat, a spus analistul, potrivit caruia actiunea juridica ar putea sa dureze pana in 2015. 

Intr-un comunicat comun al Valeant si Pershing Square se arata ca procesul reprezinta o incercare disperata de amanare sau evitare a unei adunari speciale a actionarilor, solicitata de Ackman pentru inlaturarea majoritatii membrilor consiliului de administratie si adaugarea a sase noi directori. 

Pershing Square s-a asociat cu Valeant pentru a cumpara Allergan.

Directorul general al Valeant, Mike Pearson, vrea ca aceasta sa devina unul dintre cei mai mari producatori de medicamente la nivel mondial. 

Pearson a cheltuit cel putin 19 miliarde de dolari, pentru achizitia a peste 40 de companii, de cand a preluat conducerea Valeant, in 2008. 

Allergan mai acuza Valeant, in plangere, ca seria de achizitii declansata in 2008 a dus la acumularea unor datorii de 17,3 miliarde de dolari si la un model de afaceri care depinde de noi achizitii, din ce in ce mai mari. Allergan se descrie drept o tinta de preluare pentru Valeant intrucat este o companie solida, cu datorii mici si fonduri de 1,5 miliarde de dolari in numerar. 

In aprilie, Valeant a anuntat o oferta initiala de preluare a Allergan, respinsa de aceasta in mai. Valeant a continuat sa urmareasca Allergan cu oferte imbunatatite, respinse de aceasta. In 18 iunie, Valeant a inaintat o oferta directa de preluare actionarilor Allergan.