Moneda euro va ajunge la paritate cu dolarul pana la finalul lui 2015, pentru prima oara din 2002, cand euro a intrat in circulatie, pe fondul reactiei pietei valutare in urma anuntarii programului de achizitii de obligatiuni de catre BCE, anuntau mai devreme anul acesta si analistii Barclays.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a transmis recent semnale destul de clare ca BCE este pregatita sa-si extinda programul de achizitii de obligatiuni sau sa reduca rata dobanzii pana la finalul anului. 

Acest decalaj intre politicile monetare va slabi euro si va intari dolarul.

Goldman Sachs s-a numarat printre bancile de investitii care au prezis la inceputul anului aceasta paritate. In martie, estima ca euro va cadea la paritate cu dolarul in sase luni, ceea ce nu s-a intamplat.

Nomura nu se numara printre ele, dar cu toate acestea crede acum mai mult ca oricand ca se va ajunge la asta, noteaza Business Insider.

Si CNN Money scrie ca 1 dolar  = 1 euro, curand. Asta dupa ce Mario Draghi a dat iar un indiciu puternic ca este pe cale sa arunce si mai multi bani in economia europeana.

Draghi doar ce a anuntat la Frankfurt saptamana trecuta ca BCE este gata sa actioneze pentru a da un impuls inflatiei.

"Daca vom decide ca traiectoria actuala a politicii noastre nu este suficienta pentru atingerea obiectivului nostru, vom face ceea ce trebuie pentru a creste inflatia cat mai rapid posibil'" a declarat Mario Draghi.

"Vom face ceea ce trebuie" este noua "mare bazooka." Remarca pacifista a lui Draghi a trimis euro direct in jos, pierzand 0,5% fata de dolar, tranzactionandu-se undeva la 1,07 dolari.

Draghi are doua optiuni in momentul de fata. Poate extinde programul de achizitii de obligatiuni sau poate reduce rata dobanzii pana in decembrie. BCE a aruncat deja in piata 60 de miliarde de euro. In acelasi  timp, Fed este asteptata sa majoreze dobanda pentru prima oara in noua ani, tot in decembrie.

Adica Europa si America vor merge in directii diferite.

Masura BCE din 3 decembrie va slabi probabil euro si va intari dolarul, in timp ce decizia din 16 decembrie a Fed ar putea intari si mai mult moneda americana.

Paul Mortimer-Lee, economist sef la BNP Paribas, spune ca cele doua monede se indreapta spre paritate in decembrie, dar euro ar putea primi totusi un impuls odata ce masurile BCE vor intra in vigoare. "Asa ca cifra magica va trebui sa astepte pana anul viitor. Dar paritatea se va intampla."

"Politica monetara a Statelor tinde spre inasprire, in 2015, in timp ce, in Europa, pietele futures anticipeaza ca dobanzile nu vor fi modificate pana in 2017", declara anul trecut Alan Ruskin, director in domeniul strategiei pe piata valutara la Deutsche Bank in New York. 

Acest decalaj pune investitorii in alerta, pentru o lume multi-polara a politicilor monetare, la sase ani de cand bancile centrale s-au unit in jurul dobanzilor scazute pentru a salva economiile de recesiune. 

Un traseu diferit al dobanzilor in SUA si zona euro este probabil sa creeze mai multa instabilitate pe piata valutara, mai considera Ruskin. 

Dolarul mai puternic va face ca marfurile importate sa fie mai ieftine in SUA. De asemenea, este avantajos pentru orice american sa calatoreasca in strainatate. Dar ar putea lovi multinationalele americane care au operatiuni in afara tarii.