In jurul orei 10,35 GMT, lira sterlina a urcat pana la cotatia de 1,4947 dolari, cel mai ridicat nivel inregistrat de la sfarsitul lunii decembrie 2015, in conditiile in care miercuri seara moneda britanica era cotata la 1,4737 dolari.

In raport cu moneda euro, lira sterlina a urcat pana la 76,23 pence pentru un euro, cea mai ridicata cotatie din ultimele saptamani, fata de 76,77 pence pentru un euro miercuri.

Potrivit unui sondaj Ipsos MORI publicat joi, in chiar ziua referendumului, tabara favorabila ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana este creditata cu 52% din voturi, in timp ce pentru Brexit ar urma sa opteze 48% dintre alegatori.

"Piata ia in calcul acum un vot in favoarea "Remain". Rezultatele preliminare au potentialul de a fi foarte confuze. Daca acesta este punctul de la care plecam spre sondajele de la 10 seara si spre rezultate, exista loc de volatilitate in jos", a declarat Adam Cole, analist la RBC Capital Markets.

Procedura de vot se va incheia la ora 21/00 GMT, iar rezultatele sunt asteptate pentru vineri dimineata. "Daca sondajele realizate dupa inchiderea sectiilor de votare sugereaza ca tabara "Leave" este in frunte am putea vedea o depreciere a lirei", a subliniat Yujiro Goto, analist la Nomura.

In aceste conditii, cel mai probabil pe tot parcursul zilei va prevala o atitudine expectativa, marcata de posibile momente de volatilitate, pe masura ce pietele vor astepta publicarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie.

Leul s-a apreciat in raport cu toate valutele importante

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta de 4,5179 lei/euro, in scadere cu peste 1 ban fata de cotatia de precedenta, in conditiile in care ingrijorarile legate de un eventual vot favorabil iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana s-au calmat.

Miercuri, BNR a afisat un curs de referinta de 4,5320 lei/euro. Moneda americana a pierdut peste 1% din valoare, fata de leu, ajungand la 3,9699 lei. Francul a scazut si el cu doi bani, iar lira sterlina si-a continuat scaderea, pe fonsul Brexitului.

Cursurile pietei valutare, anuntate de BNR:

1 euro - 4,5179 lei
1 dolar SUA - 3,9699 lei
1 franc elvetian - 4,1655 lei
1 lira sterlina - 5,8884 lei

Potrivit unui raport al ING Bank Romania, moneda nationala s-a putea aprecia brusc, vineri, in cazul in care Marea Britanie decide sa ramana in Uniunea Europeana, cursul urmand sa incheie saptamana la valoarea de 4,5 lei pentru un euro.

In cazul in care Marea Britanie decide sa paraseasca UE, leul ar putea avea o evolutie mai buna decat a zlotului polonez si a forintului unguresc.

"In perioada premergatoare referendumului privind aderarea Marii Britanii la UE, cursul de schimb EUR/RON a fost supus unei presiuni de apreciere, ajungand aproape de maximumul din ianuarie. Dat fiind faptul ca ING se asteapta ca Marea Britanie sa ramana in UE, ne asteptam ca leul sa se intareasca brusc, vineri, si posibil sa inchida saptamana aproape de 4,50 lei/euro. Daca se intampla Brexit, ne asteptam ca leul sa continue sa aiba performante mai bune decat HUF (forintul unguresc - n.r.) si PLN (zlotul polonez - n.r.), dar este posibil ca nu toate consecintele sa fie vizibile imediat, iar evenimentul sa se rasfranga pe tot parcursul anului. In urma unui astfel de scenariu, EUR/RON ar putea testa maximele din ianuarie din jurul 4,55-4,56 (lei/euro n.r.), la sfarsitul saptamanii, dar am putut vedea BNR actionand in a reduce presiunile, facand din aceasta un varf temporar", se arata in raportul ING Bank.