Pe de altă parte, leul s-a apreciat în raport cu dolarul american, cursul anunţat fiind de 4.2608 lei, în scădere cu 0,90 bani (-0,21%), comparativ cu cotaţia anterioară, respectiv 4,2698 lei pentru un dolar.

Conform BNR, moneda naţională s-a depreciat faţă de francul elveţian, care a ajuns, marţi, la valoarea de 4,4033 lei, în creştere cu 1,33 bani (0,30%), comparativ cu cotaţia din şedinţa precedentă, de 4,3900 de lei.

Gramul de aur s-a scumpit, marţi, cu 1,02 de lei (0,49%), până la 208,5985 lei, de la 207,5741 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă.

Moneda naţională încheie astfel un an în care a înregistrat noi praguri de depreciere faţă de euro, dolar şi aur, iar prognozele analiştilor arată că anul viitor am putea asista la atingerea unor noi recorduri.

La începutul anului, în şedinţa din 3 ianuarie, Banca Naţională a României cota un euro la 4,6656 de lei, un dolar la 4,1016 de lei şi un gram de aur la 169,8613 de lei, potrivit Agerpres.

Prima depreciere record a leului faţă de euro a avut loc pe data de 9 ianuarie. BNR a cotat atunci un euro la 4,6722 de lei, în urcare cu 0,52 de bani (0,11%) faţă de cotaţia anterioară. Cotaţia record anterioară fusese atinsă pe 21 iunie 2018, când BNR a anunţat un curs de schimb pentru un euro de 4,6695 de lei. Deprecierea a fost pusă pe seama Taxei pe lăcomie (OUG 114 n.r.) introdusă de Guvern la finalul anului 2018.

BNR semnala încă de la începutul anului că are nelămuriri cu privire la modul în care se aplică taxa pe bănci şi că va cere discutarea ordonanţei în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, pentru că are impact sistemic.

Leul şi-a continuat deprecierea faţă de euro, iar BNR a anunţat pe data de 25 ianuarie o cotaţie a monedei unice la 4,7648 de lei.

Ministerul Finanţelor Publice a dat publicităţii în aceeaşi zi un comunicat de presă în care afirma că Banca Naţională a României (BNR) este instituţia care trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar şi să elaboreze politica cursului de schimb. De asemenea, MFP îl cita pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu privire la moneda naţională.

"De altfel, aşa cum declara Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în 2011: '(...) protejăm moneda naţională, este produsul nostru, aşa cum o bancă comercială îşi apără un produs, noi ne apărăm produsul, această instituţie emite leul şi până la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de apărat. Nu cred că facem un act de barbarism dacă ne apărăm produsul". De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-şi respecte toate obligaţiile legale. Guvernul îşi doreşte o cooperare loială cu Banca Naţională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetăţenilor şi al mediului de afaceri", se mai afirma în comunicat.

În toamnă leul a avut o nouă perioadă de depreciere. Astfel că pe data de 14 noiembrie BNR anunţa că leul s-a depreciat cu 0,34 bani (0,07%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, respectiv 4.7669 lei/euro.

Cea mai slabă cotaţie a monedei naţionale în raport cu euro a fost atinsă pe data de 21 noiembrie 2019. Atunci BNR a anunţat că un euro costă 4,7808 de lei.

Iar deprecierea monedei naţionale ar putea continua în perioada următoare. Potrivit unui raport al grupului bancar austriac Erste, dat publicităţii la începutul lunii decembrie, leul va continua să se deprecieze cu 2-3% pe an în termeni nominali, în perioada 2020-2021, din cauza deficitului de cont curent ridicat.

Tot la începutul lunii decembrie, Bloomberg transmitea că Banca Naţională a României (BNR) a intervenit pe pieţele valutare pentru a susţine cursul de schimb al leului după ce îngrijorările cu privire la efectele creşterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflaţiei şi bugetului au dus leul la un minim istoric.

Potrivit unui oficial de la BNR care a dorit să îşi păstreze anonimatul, banca centrală a cheltuit mai puţin de un miliard de euro din rezervele sale valutare pentru intervenţii pe piaţă. Aceste intervenţii au dus la cel mai mare declin al rezervelor valutare de după luna iunie 2018.

O monedă slabă are un impact direct imediat asupra preţurilor, care în România au înregistrat cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană după ce precedentul Guvern a redus taxele şi a majorat salariile pentru angajaţii din sectorul de stat.

Purtătorul de cuvânt de la BNR, Dan Suciu, a declarat că banca nu face niciodată comentarii cu privire la intervenţiile sale pe pieţele valutare.

Leul a cunoscut în acest an noi minime şi faţă de dolari şi aur. Astfel, pe data de 3 septembrie gramul de aur s-a scumpit cu 1,74 lei (0,82%), până la o cotaţie de 212,9744 lei, de la 211,2342 lei, cât se anunţase în şedinţa anterioară.

De asemenea, pe data de 1 octombrie un dolar a fost cotat la 4,3605 lei, cu 1,17 de bani (0,27%) peste cotaţia din şedinţa precedentă, de 4,3488 lei, acesta fiind o valoare record.