"Daca intervin atitudini speculative din partea jucatorilor interni si externi, care pot distorsiona parametri precum inflatia si stabilitatea financiara, BNR are instrumente si va interveni pentru a corecta situatia", spune  Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR.

Cursul de marti a fost cu aproape doi bani mai mic decat cel de joi, cand euro se apropiase de pragul de 4,2 lei, adica cel mai ridicat nivel din ultimele 4 luni si jumatate.

Dovada unei interventii a Bancii Nationale este intarirea leului cu 0,3%, contrar evolutiei altor monede din regiune. De exemplu, forintul maghiar si zlotul polonez s-au depreciat cu aproximativ 1%.

Analistii spun ca este clar ca Banca Nationala doreste un curs de schimb sub nivelul de 4,2 lei pentru un euro, cu scopul de a tine preturile sub control. Insa nu il va lasa sa scada sub 4,1 lei, pentru a opri cresterea deficitului extern.

In timp ce leul s-a intarit, Bursa de la Bucuresti a cazut cu 10%, cel mai mare declin de dupa ianuarie 2009. Caderea reflecta insa situatia internationala, deoarece toate marile burse ale lumii au inregistrat scaderi.