"Cadrul macroeconomic din Programul de Convergenta ia in considerare perspectivele mediului international si ale economiei europene din prognozele Comisiei Europene. De asemenea, scenariul macroeconomic propus pentru perioada 2014-2017 este convergent cu estimarile CE despre evolutia economiei romanesti. Romania realizeaza demersurile pentru participarea la Fondul Unic de Rezolutie si va intreprinde pasii necesari in vederea aderarii la pilonii Uniunii Bancare. In paralel, progresele economice importante realizate pe parcursul anului 2013 si estimarile privind mentinerea acestei tendinte si in anii urmatori permit un orizont de timp mediu necesar indeplinirii criteriilor de convergenta nominala si apropierea de convergenta reala. In acest context, angajamentul Guvernului Romaniei de adoptare a monedei euro va deveni un obiectiv realizabil si necesar la data de 1 ianuarie 2019", se arata in documentul citat de Mediafax.

In acelasi timp, intr-un comunicat al Ministerului Finantelor se arata ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a participat, marti, la reuniunea Consiliului ECOFIN si la reuniunea Consiliului Guvernatorilor Bancii Europene de Investitii, de la Bruxelles, unde a anuntat ca, pe baza progreselor realizate in privinta convergentei reale si nominale, a evolutiei reformelor structurale si a perspectivelor solide de crestere economica, Guvernul a stabilit 1 ianuarie 2019 ca data tinta pentru aderarea Romaniei la zona euro.

Guvernul arata, in documentul transmis la Bruxelles, ca programul de convergenta ilustreaza capacitatea Romaniei de a se incadra din anul 2015 in obiectivul bugetar pe termen mediu (OTM), reprezentand un deficit structural al bugetului general consolidat de 1% din PIB (care nu include insa ajutorul pentru cofinantarea proiectelor din fonduri europene cu efecte pozitive pe termen lung asupra potentialului de crestere economica si nici situatiile prevazute in Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii).

Pe termen mediu, obiectivul specific al politicii bugetare este reprezentat de ajustarea in continuare a deficitului bugetar, tintele planificate fiind de 2,2% din PIB in 2014, iar pentru perioada 2015-2017 de un deficit sub 2% din PIB (conform metodologiei ESA).

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, marti, ca fixarea unui obiectiv ambitios precum aderarea la zona euro in 2019 ar putea avea efecte benefice, de mobilizare a tarii, dar presupune o buna intelegere a eforturilor din partea politicienilor, stabilirea unor termene intermediare clare si consens larg politic si social.

Premierul Victor Ponta a reamintit, miercuri, ca Romania si-a propus sa adopte moneda euro in 2019, cum a anuntat Guvernul si in luna februarie, surse oficiale precizand insa, pentru Mediafax, ca in programul de convergenta care va fi trimis la CE nu va fi mentionata nicio data pentru acest obiectiv.

In februarie, Guvernul si premierul Ponta au anuntat ca Romania indeplineste in acest an toate criteriile de aderare la zona euro, precum inflatia, rata dobanzii la obligatiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB si datorie publica sub 60% din PIB, fiind in grafic in ce priveste cresterea convergentei reale, si ca tinta pentru adoptarea monedei euro este anul 2019.

In aprilie 2013, tot Ponta spunea ca 1 ianuarie 2019 este un termen realist pentru adoptarea monedei euro.

In programul de convergenta transmis insa tot atunci Comisiei Europene se arata ca angajamentul de adoptare a monedei euro este mentinut "pentru o data la care va fi atins obiectivul privind indeplinirea criteriului nominal si real de convergenta".