Marţi, euro a crescut la 4.7765 lei. Joi, 21 noiembrie, euro a atins nivelul record de 4.7808 lei.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4.3356 lei la 4.3422 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 2 octombrie, când a fost 4.3519 lei, potrivit News.ro.

Cursul francului elveţian a crescut de la 4.3472 lei la 4.3505 lei.

Lira sterlină a crescut de la 5.5735 lei la 5.5930 lei.

Preţul gramului de aur a crescut de la 203.2127 lei la 203.8477 lei.

Analiști: În următoarele luni, euro se va apropia de 5 lei

Analiștii financiari au vești proaste și estimează că, în următoarele luni, euro se va apropia de 5 lei. Căderea leului are loc din cauza importurilor tot mai mari pe care companiile le fac în această perioadă de dinaintea sărbătorilor, când românii cumpără foarte multe bunuri care nu sunt produse la noi în ţară.

Datele economice proaste pun şi ele presiune pe leu, iar efectele sunt ca de bumerang - vor apărea din nou scumpiri, avertizează specialiştii.

Dragoş Cabat, CFA România: „Leul se va deprecia către 4,79 sau chiar mai mult pentru următoarele șase luni, iar colegii noștri au estimat că pentru următoarele 12 luni se va duce chiar spre 4,85.”

Scumpirea euro e legată de proviziile făcute de companii înaintea sărbătorilor.

Iancu Guda, analist financiar: „Deprecierea este oarecum sezonieră în perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă, când foarte multe companii își fac stocuri, importă masiv pentru perioada care urmează, din păcate nu mai există acele repatrieri de bani. Emigranții care pleacă din România nu mai trimit la fel de mulți bani în țară deoarece pleacă împreună cu familiile. Și din păcate avem acel puseu de creștere care va continuă inclusiv anul viitor”

România este campioana scumpirilor în Europa de 14 luni consecutive. Luna trecută am condus din nou clasamentul în condiţiile în care în ţările de la Mediterană apar ieftiniri faţă de anul trecut și inflația medie a Uniunii e de 1,1. Problema e că un euro mai scump aduce alte creşteri de prețuri, iar acestea sunt stimulate de oamenii care fac cumpărături.

Dragoș Cabat: „Cheltuielile mai mari pe care le fac românii pun presiune în intern pe inflație, deci majorarea prețurilor în lei ale bunurilor produse în România, iar în extern pe cursul de schimb. Deci bunurile importate devin mai scumpe prin faptul că leul se depreciază față de moneda unică”

Adică mașinile, chiriile, facturile de telefon, apartamentele și toate bunurile importate se scumpesc. Toate acestea erodează puterea de cumpărare a banilor româneşti.