Banca Naţională a României (BNR) a afişat, vineri, un curs de 4,6618 lei pentru un euro, în creştere cu 1,28 bani (+0,28%) faţă de cotaţia anterioară, când moneda unică europeană valora 4,6490 de lei.

De asemenea, leul s-a depreciat cu 4,36 bani în raport cu dolarul american, până la un curs de 3,8596 lei/dolar (+1,14%), comparativ cu valoarea de 3,8160 lei/dolar din şedinţa precedentă.

Potrivit BNR, francul elveţian a fost cotat la 3,8983 lei, în creştere cu 1,75 bani (0,45%) în comparaţie cu cotaţia de joi, de 3,8808 lei.

Gramul de aur s-a scumpit cu 1,08 de lei (0,66%), până la 163,4812 lei, de la 162,4008 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă, susţinând că aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru. În context, şeful statului i-a cerut public demisia Vioricăi Dăncilă.

În opinia sa, Viorica Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.

"Sunt trei luni (n.r. - de la învestirea Guvernului Dăncilă) după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României", a spus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că PSD doreşte să acapareze politic Banca Naţională a României (BNR).

"Rolul BNR este unul foarte clar determinat şi calitatea principală a BNR este independenţa ei faţă de voinţa politică, faţă de Guvern şi faţă de alte autorităţi ale statului. Este foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării şi chestionează această independenţă. Acest lucru s-a putut vedea din declaraţiile unor personaje din conducerea PSD şi mă îngrijorează. BNR nu poate să fie acaparată politic de PSD, BNR trebuie să rămână independentă pentru a putea să pună în practică o politică independentă în interesul României", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a arătat că vineri, la ora 11,00, trebuia să aibă o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, tema centrală fiind conflictul dintre Guvern şi BNR, dar că această întrevedere nu a mai avut loc, din cauza refuzului șefului Executivului.