In urma cu 2 ani creditul in franci elvetieni parea sa fie cea mai buna solutie de imprumut. Cursul era foarte mic, in jur de 2,2 lei pentru un franc, iar bancile acordau imprumuturi cu dobanzi de 4 - 5 %. 

Dupa numai un an, cei care au ales sa se imprumute in franci au constatat ca ratele au crescut chiar si cu 50 %. 

Acum, cursul de vanzare la bancile comerciale din Romania a ajuns chiar si la 2,93 lei pentru un franc elvetian dupa ce in urma cu o luna casele de schimb vindeau francul cu 2,86 lei.

Cu cat vand bancile francul elvetian (RON/CHF)

OTP BANK 2,90
RAIFFEISEN BANK 2,93
BRD 2,92
CEC BANK 2,91
BCR 2,90
sursa: Site-ul bancilor

Cum a evoluat francul elvetian in raport cu euro CHF/EURO

Si asta pentru ca francul s-a intarit  foarte mult  fata de euro si a ajuns la o cotatie de 1,427 fata de 1,48 in ianuarie si 1,53 in luna august 2009.

Evolutia cotatiei euro-franc elvetian

august 2009 1,53
ianuarie 2010 1,48
februarie 2010 1,46
martie 2010 1.427
 Sursa: BCE

Potrivit economistului sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, in urmatoarea perioada cursul franc elvetian - euro va stagna, iar leul s-ar mai putea aprecia usor in raport cu euro.

"Luand in calcul aceste doua cotatii in functie de care se calculeaza cursul leu/franc elvetian, cred ca in urmatoarea perioada leul nu se va mai deprecia in raport cu francul elvetian, deci ratele romanilor care au credite in aceasta valuta vor ramane la nivelul celor de acum ", a explicat Dumitru.

 
Explicatia sta in faptul ca din cauza crizei din Grecia multi investitori au ales sa abandoneze moneda europena si sa aleaga francul elevtian sau dolarul american. Care bineinteles s-au intarit. 

Vanzarile masive de euro contra franci elvetieni au luat sfarsit rapid dupa atingerea minimului istoric de 1,4232 franci/euro, deoarece traderii au anticipat o posibila interventie a bancii centrale a Elvetiei pentru stoparea aprecierii monedei nationale.

Ulterior insa a fost consemnat un nou val de vanzari de euro, de data aceasta contra dolari, determinand scaderea monedei europene la 1,3403 dolari/euro, cel mai redus nivel inregistrat de la inceputul lunii mai a anului trecut.

Astfel, euro s-a depreciat miercuri cu 0,6% fata de dolar si inregistreaza in prezent o scadere de 6% la nivelul acestui an.

Liderii Uniunii Europene vor participa joi si vineri la un summit unde s-ar putea decide daca si cum sa fie ajutata Grecia sa iasa din criza financiar-fiscala in care a intrat la inceputul anului.