Leul a continuat sa se aprecieze si in raport cu dolarul american, pe fondul declinului inregistrat de moneda SUA pe pietele externe, iar cursul BNR a scazut cu 7 bani la 4,0090 lei/dolar, dupa o scadere cu aproape 6,5 bani in sedinta precedenta.

Pe pietele internationale, dolarul era in scadere cu 0,4% fata de euro la jumatatea zilei. Si referinta pentru francul elvetian a scazut usor marti, de la 4,1878 lei la 4,1868 lei.

"Leul s-a apreciat puternic luni, castigand aproape 3 bani raportat la primele tranzactii ale zilei. Fara un motiv extern clar, credem ca aprecierea monedei romanesti ar putea avea legatura cu pozitionarea pietei. Ne asteptam ca impulsul sa se mentina si leul sa se indrepte spre 4,40 unitati/euro, dar se apropie astfel de limita transmisa de banca centrala in trecut," se arata intr-o nota a ING Bank Romania, potrivit Mediafax.

In regiune, forintul ungar era in crestere cu 0,2% raportat la euro, in timp ce zlotul polonez a stagnat.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au urcat la 0,39%-0,78% pe an, de la 0,2% - 0,57% pe an luni, iar ratele pentru plasamentele saptamanale la 0,40%-0,84% pe an, de la 0,33% - 0,78% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat usor, de la 1,29% pe an la 1,28% pe an.