Deutsche Bank: Cursul de la finele lui 2011 va fi de 4,4 lei pentru un euro
Leul se va deprecia probabil cu 2,3% pana la sfarsitul anului 2011, la 4,4 unitati pentru un euro, intrucat exporturile au nevoie de un stimul de competitivitate din cauza cererii externe slabe, potrivit unei analize a Deutsche Bank, citate de Bloomberg.
In urmatoarele trei luni, cotatia leului va ajunge la 4,33 unitati pentru un euro, comparativ cu 4,3 unitati pentru un euro in prezent, au aratat Caroline Grady si Marc Balston, analisti la Deutsche Bank Londra, intr-o nota adresata clientilor.
Leul a continuat sa inregistreze oscilatii minore in raport cu moneda unica, in prima parte a zilei de joi, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat un curs de referinta de 4,3005 lei/euro, cu 0,07 bani peste cel de miercuri, de 4,2998 lei/euro.
Banca Nationala a Romaniei "are un interes scazut pentru aprecierea leului" din cauza cresterii economice limitate anticipata pentru anul viitor, in conditiile in care tara va iesi dintr-o recesiune profunda, potrivit Deutsche Bank.
Romania face eforturi de redresare, dupa ce majorarea taxei pe valoarea adaugata si reducerea salariilor au prelungit declinul din 2009 in 2010, in timp ce inflatia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
"Cresterea economica va ramane scazuta in perioada urmatoare, iar Romania va avea nevoie de mai multi ani pentru recuperarea productiei pierdute, dar tara se va afla pe un trend de dezvoltare mai echilibrat", se arata in nota Deutsche Bank.
Potrivit analistilor bancii, ar fi de preferat o oarecare depreciere a leului, care sa compenseze impactul inflatiei asupra cursului de schimb real, in special avand in vedere scaderea cererii pentru exporturi, la nivel mondial.
Deutsche Bank anticipeaza ca economia Romaniei se va contracta cu 1,9% in acest an si va avansa cu 1,5% in 2011, in conformitate cu estimarile Fondului Monetar International.
Inflatia va incetini pana la sfarsitul acestui an la 7,6%, de la 7,9% in octombrie, si la 4,1% in 2011.
BNR va mentine probabil dobanda de politica monetara la minimul record de 6,25%, pentru a stimula cererea interna, spun analistii, care considera ca investitorii ar trebui sa vanda asigurari pentru defaultul obligatiunilor pe termen de cinci ale ale Romanei si sa cumpere asigurari pentru datoriile Ungariei, pentru care exista incertitudini legate de politica economica.
"Daca programul de austeritate din Romania va continua, ajustarea fiscala agregat va fi cu certitudine impresionanta. Ajustarea de 2,5 puncte procentuale a balantei structurale in 2011 va fi de doua ori mai mare decat in oricare alta economie emergenta", se arata in nota Deutsche Bank.
In Ungaria, guvernul a anuntat miercuri ca va prezenta in februarie un pachet de masuri pentru evitarea retrogradarii ratingului tarii la un nivel nerecomandat pentru investitii.
Agentia Moody's a retrogradat luni ratingul Ungariei la nivelul "Baa3", din cauza temerilor ca guvernul acopera deficitul bugetar cu masuri temporare, nesustenabile.
Deutsche Bank considera ca Romania poate solicita un acord preventiv din partea FMI, dupa expirarea actualului acord in luna mai, intrucat tara nu are probleme cum ar fi incapacitatea finantarii pe piata internationala, necesitatea unei ajustari ample a politicii structurale, datorii nesustenabile sau insolvente bancare extinse.
Pe acelasi subiect: