BNR nu a mai anuntat un curs mai redus decat cel de marti incepand din 30 iulie 2013, cand rata de referinta a fost de 4,3907 lei/euro. 

Pentru dolarul SUA, banca centrala a publicat un curs de 3,2269 lei/dolar, in scadere cu 0,31 bani. Pe de alta parte, rata de referinta pentru francul elvetian a crescut usor, cu 0,3 bani, la 3,5986 lei/franc, dupa ce a atins miercuri cel mai redus nivel din ultimele sase luni si jumatate.

Euro a deschis joi pe piata interbancara la 4,3970 lei, in urcare foarte usoara, si a atins dimineata un maxim de 4,3975 lei, revenind apoi in coborare spre cotatiile de referinta, potrivit dealerilor. 

"Moneda locala a fost prinsa intre 4,39-4,40 lei/euro ieri, pe fondul unei activitati reduse in piata valutara ce sugereaza ca impulsul de intarire a leului s-a diminuat pentru moment. Totusi, intrucat credem ca o parte din avansul recent al leului se datoreaza investitiilor de portofoliu, credem ca moneda locala s-ar mai putea intari odata cu reluarea anticipata a tendintei de scadere a randamentelor pentru titlurile de stat in lei. Cu toate acestea, ne mentinem prognoza legata de un potential limitat de apreciere pentru leu, pe fondul unor posibile interventii valutare oficiale, in vreme ce credem ca pe termen scurt leul se va mentine in jurul valorilor curente si in conditiile in care spatiul datoriei publice este marcat de activitate redusa inaintea anuntului MF legat de planul de emisiuni din iunie", comenteaza analistii ING Bank.

Cel mai redus curs la care au fost efectuate transferuri joi pe piata interbancara a fost de 4,3925 lei/euro, pe fondul unor volume mici, in prima jumatate a zilei fiind efectuate doar 30 de tranzactii.  In regiune, forintul s-a apreciat cu 0,45% fata de euro, iar zlotul a crescut cu 0,34%. 

Ratele medii ale dobanzilor practicate joi dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au coborat la 1,91% - 2,41% pe an, de la nivelurile de miercuri, de 2,03% - 2,53% pe an. 

Dobanzile continua sa fie mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, si mai ridicate decat dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an. 

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut joi dimineata la 1,91% - 2,41% pe an, de la 2,02% - 2,52% pe an. 

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 2,67% pe an.