Referinta a crescut cu 0,46 bani, la 4,4315 lei. Anterior, un curs mai ridicat de 4,43 lei/euro a fost inregistrat cel mai recent pe 25 noiembrie, la 4,4338 lei/euro. 

Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs de 3,5865 lei, in scadere cu 0,81 bani fata de joi. Evolutia leului in raport cu dolarul este data de raportul dintre dolar si euro pe mariel piete financiare externe. 

Cursul francului a crescut cu 0,76 bani, la 3,6860 lei.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat la 4,4320 -4,4335 lei, dupa ce pe finalul sedintei de joi a pietei locale moneda europeana se tranzactiona la 4,4312 lei.  Operatiunile dintre bancile comerciale au avut loc intr-un interval restrans, cu minimul la 4,4290 lei/euro si maximul la 4,4320 lei/euro.

In regiune, forintul si zlotul au stagnat fata de euro, similar cu evolutia leului. Euro s-a intarit joi in raport cu dolarul si alte monede, inclusiv leul, forintul si zlotul, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat ca institutia va evalua abia in trimestrul urmator noi masuri de stimulare a economiei. 

Pietele financiare anticipau ca Draghi va anunta joi, dupa reuniunea de politica monetara, noi masuri de sustinere a economiei zonei euro, in special inceperea unui program de achizitii de obligatiuni guvernamentale. 

Consiliul Guvernatorilor BCE se asteapta sa analizeze in ianuarie un pachet amplu de masuri, inclusiv achizitia de obligatiuni guvernamentale, au declarat pentru Bloomberg doi oficiali din cadrul BCE. O decizie asupra acestui tip de achizitii nu a fost luata inca, iar structura unui eventual program poate fi influentata de datele care vor deveni disponibile intre timp, au spus sursele. 

Perspectiva ca BCE sa introduca lichiditati semnificative in sistemul financiar a pus presiune de depreciere pe euro in ultimele luni, concomitent cu un trend de intarire a dolarului, alimentat de perspectivele inaspririi politicii monetare din SUA. 

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situau vineri la 0,1% - 0,51% pe an, fata de 0,09% - 0,51% pe an in ziua anterioara.  Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se afla la 0,13% - 0,61% pe an, comparativ cu 0,15% - 0,63% pe an joi.  Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,68% pe an.