BNR: Cursul ar ajunge la 6 lei pentru un euro fara acordul cu FMI!
Leul s-ar fi depreciat puternic in lipsa ajutorului de la FMI, iar cursul de schimb ar fi ajuns la 6 lei/euro, a declarat joi consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, citat de Mediafax, in cadrul unei intalniri cu doctoranzii Academiei de Studii Economice. El a tinut sa precizeze ca nivelul de 6 lei/euro nu este o estimare de suprafata, ci rezultatul unor calcule riguroase.
In acest context, Croitoru a adaugat ca desi partidele aflate anul trecut la guvernare, PSD si PDL, nu au reusit sa se inteleaga, "singurul lucru bun" a fost ca ambele formatiuni politice si-au dat seama ca Romania are nevoie de ajutorul de la FMI.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in martie ca efectele unui program serios cum este cel cu FMI s-au facut simtite in economie, iar unul dintre exemple este modificarea perspectivei de curs, pe care analistii il vedeau in decembrie la 4,6 lei/euro, iar dupa primele trei luni din 2010 banca centrala era ingrijorata ca leul sa nu se aprecieze prea mult.
Potrivit cursurilor de schimb medii publicate de Banca Nationala a Romaniei, leul s-a depreciat anul trecut cu 15,05% fata de euro, de la un nivel de 3,6827 lei/euro in 2008 la 4,2373 lei/euro.
De asemenea, tot joi, Lucian Croitoru a spus ca Romania nu poate adera la euro pana in 2015, dar obiectivul trebuie pastrat.
Economia romaneasca nu va fi pregatita sa adere la zona euro pana in 2015, dar orizontul de adoptare a euro nu trebuie modificat, pentru ca Romania a reusit sa faca schimbari doar in contextul unor obiective mari, a explicat Croitoru.
El le-a spus doctoranzilor de la Academia de Studii Economice ca nu crede in posibilitatea ca Romania sa poata intra in zona euro in intervalul stabilit, adica inceputul anului 2015.
Croitoru a insistat insa ca acest obiectiv trebuie sa ramana nemodificat, aratand ca in Romania lucrurile au fiunctuionat doar atunci cand au fost stabilite mari tinte, iar setarea obiectivului de aderarea la zona euro poate fi un stimulent important pentru ca lucrurile sa se schimbe.
Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca aderarea la zona euro cu o intarziere de 1-2 ani este mai putin importanta decat faptul ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru a adopta euro, dar banca centrala insista pentru calendarul 2014-2015.
Seful FMI, Strauss-Kahn, spunea la sfarsitul lunii martie, aflat intr-o vizita la Bucuresti, ca Romania ar putea adopta moneda euro mai tarziu decat si-a programat, in anul 2015, dar trebuie sa isi consolideze politicile monetare si financiare pentru a intra pe "drumul cel bun".
Pe acelasi subiect: