Banca Nationala a Elvetiei anticipeaza "deprecierea francului, in continuare", a afirmat Hildebrand pentru ziarul NZZ am Sonntag, intr-un interviu publicat duminica. "Daca nu se va intampla asta, ar putea conduce la incidente de deflatie si ar putea afecta puternic economia. Suntem pregatiti sa luam noi masuri daca perspectivele economice si riscul de deflatie le vor impune", a aratat oficialul.

Banca centrala a Elvetiei a impus la inceputul lunii septembrie un plafon de 1,2 franci al cursului franc/euro, cerut de oamenii de afaceri elvetieni pentru a apara economia locala de riscuri dupa ce moneda se apreciase cu peste 17% in 12 luni, amenintand exporturile si ridicand riscul de deflatie.

Guvernul elvetian si-a redus in septembrie prognoza privind exporturile, iar mai multe companii de top din Elvetia, exportatori si totodata angajatori importanti, au anuntat scaderea vanzarilor din cauza aprecierii francului.

Intrebat daca Banca Elvetiei intentioneaza sa ridice plafonul cursul de schimb, Hildebrand a aratat ca institutia "monitorizeaza datele si va lua masuri daca va fi necesar".

Francul elvetian a atins pe 9 august maximul istoric fata de euro, la 1,0075 franci/euro. De la introducerea plafonului, francul s-a tranzactionat intre 1,2 si 1,2474 franci/euro.

Francul a inchis vineri la 1,22 franci/euro, in scadere cu 0,5%. "Constatam ca politica noastra foarte clara privind introducerea cursului minim este foarte credibila. La nivelul actual al cursului in raport cu euro, francul este inca evaluat prea sus", apreciaza seful bancii centrale a Elvetiei.

Federatia Elvetiana a Sindicatelor, care reprezinta circa 380.000 de salariati, a cerut in octombrie bancii centrale sa ridice pragul la cel putin 1,4 franci pe euro. Cel mai mare grup patronal de lobby al producatorilor din Elvetia a cerut de asemenea un curs mai ridicat.
Incercarile din trecut ale bancii centrale de a stopa aprecierea francului, inclusiv prin achizitii continue de valuta de pe piata timp de 15 luni, au condus la o pierdere record de 21 miliarde de dolari la institutie in 2010. Banca a fost criticata dur de societatea civila si de politicieni, unii parlamentari cerand demisia lui Hildebrand.

Banca si-a crescut de peste patru ori rezervele valutare din martie 2009 pana in iunie 2010, cand a pus capat acestei strategii.
Hildebrand a afirmat in interviul citat ca economia Elvetiei va creste cu 1,5% in acest an, insa cu stagnare in semestrul al doilea.

Citeste si

Informatii despre Serviciul Secret Britanic. 10 lucruri pe care nu le stiai despre recrutorii agentului 007