"Intr-un climat dificil, Volksbank Romania a incheiat primul trimestru cu rezultate semnificativ mai bune decat asteptarile. Anterior se anticipa o pierdere mai mare. In special, creditele neperformante au fost reduse intr-o masura mai mare decat se anticipa, ceea ce a insemnat ca majorarea provizioanelor de risc ceruta de autoritatea de reglementare a fost mai scazuta decat a fost planificat", potrivit raportului financiar al grupului, citat de Mediafax.

Conducerea bancii se va concentra pe imbunatatirea in continuare a portofoliilor de credite neperformante, iar Volksbank Romania se asteapta ca rata de adecvare a capitalului sa creasca la peste 20% in trimestrul al doilea, se arata in raport.

In primul trimestru, Volksbank Romania a inregistrat o pierdere bruta de 7,8 milioane de euro, in scadere cu aproape 20% fața de aceeași perioada a anului trecut. Chiar și in urma acestei pierderi, rata de solvabilitate a Volksbank se mentine aproape de 20%, printre cele mai bune din sistemul bancar", au declarat reprezentantii Volksbank Romania, pentru Mediafax.

In luna octombrie a anului trecut, controlul Volksbank Romania a fost transferat catre vehiculul VBI Beteiligungs, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia.

Grupul austriac Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.

Volksbank a intrat pe piata din Romania in 2000 si detine in prezent active de circa 4 miliarde de euro si o retea de 135 de unitati.

La nivel de grup, Volksbank a raportat in primul trimestru o scadere a profitului net consolidat la 22,2 milioane de euro, mai putin de jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce venitul net din dobanzi si provizioanele au coborat puternic, potrivit Reuters.

Statul austriac a preluat in aprilie o participatie de 43% la Volksbank, parte a unui ajutor financiar care a costat statul peste un miliard de euro. Grupul si-a redus operatiunile si a vandut active neesentiale in incercarea de a reveni pe profit, dupa un rezultat negativ anul trecut.