"Romania este direct conectata la statele europene prin exporturi si este normal ca declinul inregistrat in medie de cheltuielile de consum din economiile europene timp de trei trimestre consecutive sa se resimta, cu un anumit decalaj de timp, si pe piata locala. Cu toate acestea, speram sa vedem cat mai curand efectele imbunatatirii evolutiei cheltuielilor de consum din unele economii ale UE cu care Romania are relatii comerciale stranse, precum Germania sau Franta", a declarat, intr-un comunicat, directorul general al Visa Europe pentru Romania, Catalin Cretu.

Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au scazut in trimestrul patru cu 0,1% fata de aceeasi perioada din 2011, insa tendinta s-a imbunatatit semnificativ comparativ cu declinul de 1,7% inregistrat in trimestrul al treilea, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe.

Acesta utilizeaza datele ajustate privind tranzactiile pe carduri Visa (pe care se cheltuieste 1 din 6,75 euro in Europa) pentru a furniza un indicator solid privind cheltuielile de consum totale realizate cu orice mijloc de plata. Barometrul a fost realizat pe baza cheltuielilor efectuate pe toate cardurile emise de Visa, de debit, de credit si preplatite.

Cheltuielile de consum la nivelul celor 27 de state membre UE au continuat sa scada in trimestrul patru, dar s-au majorat in trei dintre cele mai mari cinci economii, ceea ce a sustinut temperarea ritmului scaderii. Astfel, cheltuielile de consum au crescut in termeni anuali cu 1,3% in Franta, cu 2,1% in Marea Britanie si cu 2,6% in Germania.

La polul opus se afla Italia si Spania, state care completeaza topul celor mai mari cinci economii din UE, care si-au accelarat ritmul scaderii in trimestrul patru din 2012 , de 7,6%, respectiv 6,5%. De asemenea, Portugalia si Grecia au continuat sa inregistreze reduceri ale cheltuielilor de consum, de 7,4% si 2%, insa declinul s-a temperat comparativ cu trimestrul al treilea.

"Cheltuielile de consum din UE au avut in 2012 o evolutie slaba, in conditiile in care au inregistrat scaderi in termeni anuali in trei dintre cele patru trimestre. Cu toate acestea, cheltuielile au incheiat anul 2012 cu o evolutie in sensul pozitiv si s-au situate aproape la acelasi nivel ca in 2011. Revenirea pe crestere a cheltuielilor de consum in multe dintre cele mai mari economii din UE este un indicator binevenit si speram sa vedem continuare acestui trend si in 2013", a afirmat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.